turen på min sida med mera

För fem minuter sedan kom jag intraskandes på jobbet. Ingen annan är här ännu, vilket var lite förvånande, mina kollegor brukar vara än mer morgontidiga än vad jag är, och jag var tjugo minuter senare än vad jag brukar vara. I alla fall, vad jag skulle komma fram till är att nu vräker regnet ner, och jag slapp vara ute i det.

Dessutom är bokklubbsboken jättebra, jag köpte den igår och fastnade i den redan på bussen hit fast vännen J säger att den ska vara seg i början. Boken heter "Berättelsen om Pi" och är skriven av Yann Martell. Än så länge handlar den om en indisk pojke som växer upp i en familj som driver en djurpark, och söker sig till olika religioner. Jag vet, det låter hur trist som helst, men beskrivningarna av djurens vara eller inte vara i djurparken och pojkens sökande och verkligen så bra skrivet att jag bara slukas upp. Den verkar rätt udda på baksidan: där framgår att pojken, en bengalisk tiger, en orangutang och en hyena par omkring i en livbåt som enda överlevande efter ett skeppsbrott...

Jag tar på mig uppdraget att beskriva boken bättre när jag hunnit längre in i den!

Grattis!

Idag köpte jag ett par presenter till lillskruttisens födelsedag i nästa vecka. Gick in i bokaffären och kom ut därifrån nästan 600 kronor fattigare.

Ajabaja på mig.

Köpte Sven Nordqvists underbara "Var är min syster" och två böcker av Stina Wirsén. Får vi dubletter finns det andra barn vars vardag jag gärna förgyller med dessa böcker...


farligt

Ibland är det inte helt kul att ha mitt jobb. Idag ska jag träffa en person som anses farlig. Jag får väl se vad min uppfattning blir.

För övrigt så är skruttan förkyld, igen. Och jag är därmed också nysande och snorig.


längsta meningen och bästa sången

Jag är så stolt över vår lilla skrutta. Se bara vilken maratonmening hon klämde till med igår:

- Jag vill ha lite mera kräm.

Fast det lät iofs mer som " jav aa lite mea kääm". Eller nåt. Det framgick i alla fall att hennes tanke var att uttrycka alla dessa ord.

Sen fortsatte kvällen i ordens tecken, med att skruttan istället för att vila/försöka somna sjön en massa sånger. Däribland större delen av "Bä bä vita lamm".

Så här lät det: " bä bä via lamm, hau ågon lullulllull, jaja käa baan ja ha säsken ulllulllulll."


Lägg märke till de snygga ululul:andena på slutet. Lite extra långa sådär. Och ja, hon kan fortsättningen på sängen också, men det var inte lika roligt och gulligt.


min cykel!

Igår köpte vi en cykel, trehjuling, till skruttisen. Det är meningen att hennes farmor ska ge henne den i födelsedagspresent. Hela vägen hem satt hon i baksätet och sa "Min cykel! Min cykel!". Sötnos. Även personalen på dagis är hennes, "min Magda!" hade hon suttit och sagt i måndags.

Kravet på äganderätt börjar tidigt med andra ord.

helg med både mys och tråk

Har inte orkat skriva något i helgen, ändå verkar det som att den stora tröttheten börjar lägga sig, liksom illamåendet. Det är i varje fall mycket bättre.

I lördags var ett par kompisar hemma, vi åt svamprisotto och choklad/mandelmassemuffins och pratade hela kvällen. Jättemysigt.

Mindre mysigt är att jag och älsklingen har bråkat en massa, en sådan där helg helt enkelt. De dyker upp ibland, alla är vi ju mänskliga.

I en veckas tid har skruttisen dessutom somnat som en liten ängel på kvällarna, i går var det hemskt, det tog ett par timmar av gråt och skrik innan hon äntligen kom till ro. Lilla gumman, vad hände?

inte så hemligt

Igår var det två av mina kollegor på mer eller mindre finkänsliga sätt frågade mig om huruvida jag är gravid eller inte.

Den första tog mig lite åt sidan på väg tillbaka efter att vi handlat lunch (på combo, jättegod thailändsk curry med kyckling) och frågade om jag var på väg bort. - Nej, sa jag förvånat, har jag varit avståndstagande?  När hon sa -Du är väl inte gravid? Så sa jag att jo, det är jag faktiskt. Det kändes så meningslöst att ljuga när det syns lite grann och när jag inom ett par veckor måste berätta det. Jag skämtade i våras om att jag kunde passa på att bli gravid nu när vår chef slutade och det skulle bli förändringar, och så hade jag tydligen hållit om magen på något sätt i mitt rum när hon skulle få ett papper av mig tidigare under dagen. Så jag är visst inte så bra på att hålla hemligheter.

Senare under dagen kom en annan kollega in på mitt rum och sa: -När ska C få ett syskon då?
Hrm. - Snart, sa jag.
- Snart! Framåt våren då eller?
Hrm igen. - I februari.

Ridå.

Då berättade hon, som tränar mycket och har koll på kroppen att hon hade funderat lite under lunchen, tänkt att "den där magen kan inte bero på för många bullar under semestern" och att hon hade reagerat på att jag hade större bröst än vanligt. Usch, vad alla är medvetna, samtidigt som det är kul att berätta så känns det lite som att det är omöjligt att hålla något hemligt.

Nu måste bara min närmaste kollega komma tillbaka från semestern så hon får veta innan jag kan göra det offentligt.

det blev sommar igen

I varje fall för en kväll. Vad synd att jag har jordens huvudvärk, känner mig extremt trött och är jätterädd för att börja må illa igen - i går kom hela middagen upp. Jag är ju i vecka 13, nu ska det ju ha gått över.

Vill i alla fall vara mig själv och gå en sväng till stranden. Nästan tur att skruttisen verkar lika trött som jag.

lost and found

Idag ringde de från sös, och sa att blodproverna har kommit till rätta. Troligen tog de bara lång tid på sig att komma fram sa läkaren som ringde. I alla fall fick vi svar på risken, som är 1:2900 någonting, det vill säga en väldigt låg risk, precis som jag trodde. Jag behövde egentligen inte ens höra det, hade det varit en hög risk hade det inte gjort så mycket heller, även om jag såklart hellre vill att bebisen ska vara icke funktionsnedsatt.

Har också bjudit in familjen att fira skruttisen, som föresten uttalar sitt namn nästan felfritt sedan i går, den 30 augusti. Mysigt. Blir ett riktigt barnkalastema med bara sådant som barn brukar gilla i kakväg.

diagnostik

Allt gick bra igår. Jag märkte efter halva tiden hur nervös jag varit, när jag släppte efter lite på hur hårt jag kramat mina händer och både fingrar och armar var helt domnade.

Det var en aktiv liten bebis som både sög på tummen, fäktade med armarna och kliade sig i ansiktet, drack vatten, fick hicka och studsade runt.

Det irriterande var att mina blodprover tycka ha FÖRSVUNNIT hur de nu kan göra det, så vi fick inga siffror. Å andra sidan är det inte Downs jag är rädd för utan Turners, vilket jag fick lära mig inte heller är någon stor grej om det inte är den variant som dödar barnen innan de föds. Numera kan till och med Turnersflickor med lite hjälp få barn.

SÅ idag ska jag inleda detektivjakten på mina blodprover med en timme i telefonkö hos mvc.

är det slut nu?

Tja, sommaren alltså. Det känns ju lite så, regnet öser ner mest hela tiden och nu sitter jag framför min dataskärm på jobbet igen. Sorgligt.


Ikväll ska vi på ultraljud, ett sk kub-test, ny variant av nupptest som vi blivit erbjudna trots att vi inte har någon ökat risk statistiskt sett. Är ändå lite nervöst och roligt på samma gång, jag har ju svårt att slappna av innan jag vet att allt är ok. Dock har vi ingen barnvakt så älsklingen missar hela tillställningen, får sitta i väntrummet med skruttan om de inte säger att det är ok att hon är med.


bara detta först

Hittade en lista som jag ju såklart måste göra...

1) Vad åt du till frukost?
Har inte ätit ännu, men det blir nog bara smörgås och te, troligen rökt kalkon på mackan.
2) Lägg ut den senaste bilden du tagit på dig själv.
Nej tack, det orkar jag inte.
3) Vem fick du ditt senaste sms ifrån?
Ett grattis-smsfrån en kompis.
4) Vilken färg har din dator? Alltså skalet...
Silvergrå
5) När var du arg senast?
I går
6) Ditt bästa minne från skoltiden?
Bra vänner
7) Ditt sämsta minne från skoltiden?
Dåliga vänner
8) Yoga eller löpning?
Gillar att jogga ibland.
9) Spaghetti Bolognese eller Oxfilé Provencale?
Spagetti och oxfilé
10) Vilka tidningar läser du regelbundet?
Ingen förutom DN
11) Favoritkaraktär i deckare?
Kanske han i mördare okänd?
12) Teveprogram du aldrig missar?
Inga, men vi laddar ner de vi vill se
13) Vem är du avundsjuk på?
Alla rika när jag känner mig fattig
14) Din bästa revansch?
Har aldrig behövt någon revanch.
15) Din bästa chef ever respektive din sämsta?
Inga namn, men hade en chef på en restaurang som var vansinnigt dåligt, nu har jag haft några bra i följd.
16) Mat som du aldrig någonsin kommer att äta? Orsak?
Inälvsmat
17) Offentlig person som du skulle vilja ta dig ett snack med?
Ingen
18) Kaffe eller te?
>Båda
19) Skostorlek?
35-36
20) Hur ofta är du på IKEA?
Ett par gånger per år
21) Om du hade fem miljoner över - vad skulle du köpa? Och du var tvungen att köpa något annars skulle de försvinna...
Betala av lånen, först huset och sedan CSN, sen skulle jag shoppa renovering ;-)

semester

Ja, vi har solat och badat i två veckor, det är därför jag inte synts till. Skruttan har praktiskt taget bott i vattnet på tranvikens långgrunda sandstrand, och sen vi kom hem så har vi bland annat varit på Utö, som vi verkligen vill åka tillbaka till.

Nu är det frukostdags.