bråttom, bråttom

Lillebror har just precis somnat i sin säng, och jag tänker ge mig ut i solen och rensa land och svettas. Ville bara skriva ett kort inlägg först.

Skruttisen ramlade ur sängen i natt igen, skrapade sig på ryggen stackarn. Skumt att hon har börjat ramla ur sängen, fyra-fem gånger på två månader och ingen alls på hela dryga halvåret dessförinnan.
Någon som vet vad det kan bero på?

Skruttan och lillebror vid 4 månader

Så här har det sett ut för mina sötnosar. vilken skillnad det kan vara!

SOMNA: 
"Skruttan somnar mellan 19.30 och 20.30 i egen säng. Vi -oftast jag, ibland pappa, sjunger en sång och hon somnar själv efter att ha blivit upptagen och kramad allt emellan ingen gång eller fyra gånger."

Lillebror? Han blir trött och läggs i sin säng. På mage, trots att man inte får. Somnar själv i stort sett genast. Vi säger bara godnatt. Somnar mellan 18-20, kvällstrött liten kille alltså. Om han inte somnar själv så har han antingen somnat vid maten, eller så får man buffa lite på rumpan.

SOVA:
Skruttisen: "från ca åtta på kvällen till 6-7 på morgonen, alltså 11 timmar, sedan 2-4 gånger under dagen ca 20-30 minuter per gång. Under natten vaknar hon alltifrån varannan timme till en gång runt två -ett par gånger inte förrän vid fyra."

Lillebror: sover alltså från cirka sju-halv åtta till allt mellan fem och sju, då vi måste gå upp om det är dagisdag. Helgen kan han sova till halv åtta, men då har han vaknat tidigare, varit vaken en liten stund och sedan somnat om. Han sover också någon knapp timme på förmiddagen och ofta en 2-3 timmar vid lunchtid. Efter det sover han ofta någon timme till på eftermiddagen. En riktig tröttis även på dagarna. Under natten vaknar han en gång mellan två och fyra, äter oftast då. Vaknar också ofta runt tio-tolv för att äta.

PRATET:
Skruttan: "Pratar en hel del, sällan helt tyst. Har ett nytt missnöjesljud som hon använder rätt ofta av någon anledning. På mornarna har hon ofta ett högt ljud, medan hon skorrar roligt med halsen på dagarna. Skrattar mycket och ofta högt -så härligt. "

Lillebror: Pratar mer och mer, och har börjat skratta mer högt också. Skrattade högt senare än skruttisen, och inte lika mycket, men han ler desto mer.

MATEN:
Skruttan: Ammar ofta, inte så kul. Hade fått ner det till var tredje-fjräde timme, men är tillbaka på nästan varannan timme igen. Har dock börjat med smakisar, hon får gröt på kvällen och någon typ av puré till lunch, så det börjar bli bättre. Tar det dock i hennes takt.

Lillebror: Äter var tredje timme eller mer sällan dagtid, ungefär: 7, 10,13,16. Ofta somnar han efter det och äter kvällsmål vid tio-elva-tolv. Äter en gång på natten, ibland nöjd med bröstet men inte alltid. Får mestadels ersättning, men efter att han vägrat flaskan några dagar så ammar jag lite - först vägrade han bröstet. Får smakisar av gröt och puré, och ha ngapar glatt. Det är dock väldigt varmt ute, och svårt att få till bra matrutinre just nu, så vi tar det lugnt.

MOTORIK: 
Skruttan" är väldigt stadig, älskar att sitta och att stå, men gillar inte att vända sig ,fast hon har lyckats från rygg till mage några gånger. Gillar magläget allra bäst, reser sig oerhört högt, armarna är istortsett lodrätt uppåt. Hon har hittat fötterna någon gång, men gillar bättre än så länge att leka med sina saker, gripförmågan har blivit dramatiskt bättre."

Lillebror ligger i stort sett bara på mage, på rygg funkar korta stunder, t ex i babygymmet, vid blöjbyte och om vi ligger och pratar med honom. Inte ens i vagnen accepterar han att ligga på rygg. Vänder sig gärna från mage till rygg men blir arg och kan inte vända tillbaka sig än. Griper tag i det mesta, leksaker, gafflar, haklappar, kläder, solhattar, tallrikar... You name it.

ROLIGAST (för bebisen):
Skruttan: "När man sjunger och att vara med mamma i köket. Alla konversationer, ramsor, rim och sådant. Att stå upp och titta ner på sina föräldrar, att hisna lite."

Lillebror: Storasyster! Att bli pratad med och gosad med. Att bli kittlad på magen. Att stå upp. Att titta sig i spegeln.

ROLIGAST (för oss föräldrar):
"Att skruttan skrattar så mycket och ofta, att hon är så delaktig och verkligen går att leka med och få kontakt med."

Att lillebror är så glad och mysig, ha när verkligen social och vill vara med, en riktig kontaktsökare som hela tiden vill prata och titta på sin familj.

JOBBIGAST:
Skruttan: "De två tänderna, de gjorde henne grinig under en period. Det krävs också en del för att underhålla henne, eftersom hon sover så lite på dagarna."

Lillebror: Lillebror vill vara hemma. Punkt slut. Hemma är han världens lättaste och gladaste barn, som sover, äter och leker. Borta vill han knappt äta eller sova och gråter mycket. Det är också lite jobbigt att han inte vill åka vagn, även om kortare stunder funkar om han får ligga på mage. Han börjar bli lite tung för bärselen, och nu när det är 30 grader ute känns inte det alternativet så bra.

MAMMA & PAPPA:
"Mamma har varit väldigt trött en tid då Skruttan strulat med sömnen och pappa haft mycket på jobbet. Pappa har däremot den senaste veckan kunnat avlasta mycket mer, vilket har varit fantastiskt eftersom pappa och Skruttan fått mer kontakt igen. Pappa matar till exempel nästan alltid vid middagen numera.

Vi har precis haft semester och alla rutiner är lite ur gängorna, dessutom ska vi snart ha semester igen så det mesta blir vad det blir just nu. Lillebror är nöjd och glad, och det gör oss nöjda och glada.

JUST NU:

Skruttan: "Fokus har en tid legat på skruttans tänder, eftersom de påverkade henne så mycket."

Lillebror: det har varit mycket kämpande med maten, eftersom han i perioder vägrat äta.

lång frånvaro

Min långa frånvaro har flera orsaker. Dels har vi varit i en helt dator och mobillös sommarstuga i en veckas tid, alldeles underbart - och vi hade fint midsommarväder. Och dels så har jag sedan vi kom hem inte haft tid att sitta vid datorn. Älsklingen har semester och de varma kvällarna har vi suttit ute och pratat istället, levt i den verkliga världen. Och innan vi åkte, så vägrade blogg.se att lägga upp de två sista inläggen. Så nu är det som det är.

När det är så här fint väder, prioriterar jag annat än att sitta inne framför datorn - men vem gör inte det? Jag samlar på mig roliga saker och fina bilder istället, så kommer de när det blir en regning dag. Hoppas det dröjer länge.


sprattelgubbe

Min minsta lilla älskling har blivit en riktig sprattelgubbe. Han somnar alltid på samma sätt i sängen, men man vet aldrig hur man hittar honom då han vaknar...

Nu ska jag ringa telia eftersom vi inte kan prata i våra vanliga telefoner, det bara skrapar.

barnrum

Har shoppat lite till skrutt på Ilva.


för mitt eget nöjes skull

Listan är snodd från Emma

1. Hur gammal är du om fem år? Medelålders, då har jag hunnit bli nästan 35!

2. Vem var den sista du träffade? S och skrutt på väg till dagis, lillebror är fortfarande kvar hemma såklart.

3. Hur lång är du? 160 cm

4. Vilken var den senaste film du sett? Minns knappt när jag såg en film senast.

5. Vem ringde du senast? till mamma, som inte svarade

6. Hur löd ditt senaste sms och till vem? Minns inte den exakta ordalytelsen, men innebörden var "jag kommer på festen men blir sen" till min vän A
7. Var är dagens planer? tvätta, städa och ta hand om bebisen.

8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? Skicka sms

9. Är dina föräldrar gifta, sambos eller skilda? Ingetdera. Skulle säga separerade då de aldrig varit gifta.

10. När såg du senast din mamma? I början av juni

11. Vilken ögonfärg har du? Blågröna

12. När vaknade du idag? Det beror på när dagen börjar. Först vid tretiden, sedan halvslummer mellan sex och kvart i sju då jag gick upp.

13. Har du någon gång hittat en katt? inte med innebörden hittat och kunnat lämna åter till ägaren. Dock har jag hittat min egna, som hade sprungit bort.

14. Vilken är din favoritplats? I soffan.

15. Vilken plats föredrar du minst? I duschen, då vår blandare inte funkar utan bara ger ifrån sig fisljummet vatten.

16. Var tror du att du befinner dig om tio år? Min karriär har tagit lite ny fart efter att jag varit hemma med barn, och jag är såklart väldigt lycklig. Barnen börjar bli stora och jag och S har kunnat göra lite saker tillsammans bara vi igen.

17. Vad skrämde dig som barn? skelett i duschen (ok, bara i fantasin...)

18. Vem fick dig att skratta senast? Bebisen, han var så underbar i morse. Innan helvetet bröt lös alltså.

19. Är du för ung för att äga vinylskivor? Nej, men jag har givit bort dem till min bror då jag aldrig orkar lyssna på dem eller orkar förvara dem här hemma.

20. Har du stationär eller bärbar dator? Bärbar.

21. Sover du med eller utan kläder på dig? Oftast utan, med bara underkläder.

22. Hur många kuddar har du i sängen? Fyra, två var för mig och S.

23. Hur många landskap har du bott i? Tre - Västergötland, Småland och ... Stockholm, är det Södermanland? Känner mig rätt oallmänbildad just nu.

24. Har du någon gång spytt på fyllan? Jo, men det var väldigt många år sedan så det är nog preskiberat.

25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Barfota

26. Är du social? Ja, men eftersom jag träffar mycket folk i jobbet och har så mycket med barnen hemma så trvis jag ändå bäst - hemma.

27. Vilken är din favoritglass? Godisglassar med chokladbitar och grejer i. Inga syntetiska smaker bara.

28. Vad skulle du göra om du vann en miljon? Betala av CSN-lån och huslån. Då skulle jag få en del pengar över att shoppa för månadsvis istället.

29. Tycker du om Kinamat? Mumma, särskilt stekt ris med grönsaker.

30. Tycker du om kaffe? Gott kaffe är det bästa som finns, men det är ju inte alltid kaffet är gott. Det kan ju smaka urka.

31. Vad dricker du till frukost? Te oftast, juice ibland, sällan både och.

32. Sover du på någon särskild sida? Helst på höger sida, men jag är inte den som är den.

33. Kan du spela poker? ja om någon påminner mig ibland om hur jag ska göra.

34. Tycker du om att mysa? Ja

35. Är du en beroendemänniska? nej

36. Känner du någon med samma födelsedag som din? inte längre

37. Vill du ha barn? Fler? Nja. I teorin ja, i praktiken nej

38. Kan du några andra språk än svenska? Engelska, även om jag börjar bli något rostig då jag sällan använder det.

39. Har du någonsin åkt ambulans? Ja, födde min son i en ambulans

40. Föredrar du havet eller en pool? Havet

41. Vad spenderar du helst pengar på? Mat, kläder, inredning

42. Äger du dyra smycken? Beror på vad man menar med dyrt, har några Efva Attlinghalsband och ett av Paloma Picasso från Tiffany´s i New York, utöver min förlovningsring. Men inget av det räknas nog in i den riktigt exklusiva skaran.
43. Har du någon gång testat narkotika? Vet inte om man kan kalla det testa då jag aldrig varit påverkad av den, har som ung rökt på men uta natt dra halsbloss vilket inte givit någon effekt. Så ja och nej.

44. Vad var det senaste du stoppade i munnen? en tugga smörgås med gurka.

45. Vem är den roligaste människan du känner? min vän L

46. Välj ett ärr på din kropp? Har ett efter ett skrubbsår på knät, det är rätt fult.

47. Vad har du för ringsignal? borde den heta något? I´m too old for this!

48. Har du kvar klädesplagg sen du var liten? Ja

49. Flirtar du mycket? jag är aldrig ute på krogen, och det är bara där jag har flirtat.

50. Vart togs din profilbild för din blogg? Har ingen just nu

51. Kan du byta olja på bilen? ja

52. Har du fått fortkörningsböter? Nej, jag kör för lite

53. Vilken var den senaste bok du läste? En av Jo Nesbö
54. Läser du dagstidningen? Ja, DN

55. Prenumererar du på någon veckotidning? Ingen veckotidning, men jag fick "Drömhem och trädgård" i julklapp av min svärmor, och den är jättebra.
56. Dansar du i bilen? Nej

57. Vilken radiostation lyssnade du på senast? den som gick lättast att få in på vår ministereo sen skruttan tog sänder antennen. Eller om det var P4 i bilen i går kanske?

58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? En lapp i fönstret på bilen att parkeringsautomaten var trasig

59. När var du i kyrkan senast? Alltför länge sedan, om det inte räknas att vi bor ovanpå kyrkan såklart.

60. Vilka personer utmanar du? Den som känner sig kallad

morgonen från helvetet

Dert skulle ju ha blivit så bra, med en bebis som sov i sådär nio-tio timmar i sträck och när han vaknade dessutom låg och pratade för sig själv i sängen istället för att vakna med ett gallskrik. Istället valde vi just den här kvällen till att fasta i de sista avsnitten av the Wire och komma i säng alldeles för sent. Med fyra timmars sömn i kroppen så blev två barns skrik på samma gång för mycket, allt ballade ur och först nu, när S kör skruttisen till dagis och lillebror lyckats somna känns det ok igen.
Det värsta är nog ändå känslan av otillräcklighet, att jag faktiskt inte vet riktigt vad jag ska göra när lillebror vrålar som besatt samtidigt som skruttan helt plötsligt varken klarar att tvätta sig, sätta på sig byxorna eller gå två meter själv utan vill bli buren. Hennes vrål gör ju att lillebror skruvar upp sig ännu mer och får ännu svårare att somna, och min stressnivå ökar lavinartat och jag klarar inte att låta honom ligga och skrika fast det kanske är det som behövs.

Men så har han ätit och sovit dåligt i några dagar nu, och jag hoppas att det är någon tand som spökar, annars har någon bytt ut min lätta härliga bebis mot en gnälligare variant.

äntligen fredag

Skruttan sitter i mitt knä nu, medan lillebror ligger bredvid på soffan och pratar. Vi ska dammsuga, baka en kaka, åka och byta en tunika och sedan träffa några ur min första föräldragrupp. Mysigt!


lite bilderSkruttan är prinsessa
På väg till mormor med tåget!Premiär i matstol för lillebror, hemma i mormors kök.

sisyfos

Stackars lillebror. Hans favoritsysselsättning är ju inte att ligga på rygg, men så fort jag lägger honom på mage så vänder han sig till rygg istället. Knas. Han kan ju inte ävnda sig tillbaka, utan blir sur istället. Tre gånger inom loppet av e nminut har jag vänt tillbaka honom. Nu får det räcka. Lär dig den hårda vägen!Åh, vilken schysst leksak!Oups, dags igen!Jobbigt det här. Bäst att vila en stund.Vad sjutton hände nu???


bristen på rutiner

Vi måste verkligen börja bli lite bättre på lillebrors rutiner. I natt så tyckte han att det var morgon redan tjugo över tre. Jag ammade lite grann, och det gick ju halvbra, han är nöjd i några minuter men sen är det inte roligt längre, och vid strax efter fyra så gjorde jag en flaska i alla fall. Tyvärr fick inte den honom att somna om den heller. Vid fem var jag så sur att jag la ner honom i hans säng och helt sonika gick och lade mig - i och för sig bredvid skruttan som av outgrundlig anledning (när kom hon dit???) låg bredvid mig och flaxade med både armar och ben. Fem minuter senare sov jag, och vaknade vid halv sju av att lillebror började gny igen i sin egna säng.

Så nu står jag här igen. Lillebror kan sova i åtta timmar utan att äta, alltså behöver han egentligen inte äta under natten. Amningen fungerar skitdåligt, går bra ibland som tröst, men knappast som något annat, och inte heller något som ger någon längre effekt. Men ofta somnar han så tidigt på kvällarna, att han inte hunnit med att äta sista kvällsmålet, och det gör ju att han ändå är trött på natten. Och att ge honom mat tidigare är ingen idé, är han inte hungrig äter han antingen inget alls eller bara mycket lite. Jag måste helt enkelt få till bra rutiner med mattider så att jag får sova lite bättre. Det var samma sak med skruttan, jag försökte ta den enkla vägen och liggammade när hon vaknade framåt småtimmarna, bara för att jag inte orkade hålla mig vaken tills jag kunde lägga tillbaka henne i sängen, med resultatet att vi båda sov dåligt. Jag måste helt enkelt se till att stoppa tillbaka herr bebis i den egna sängen för att i förlängningen få mer vila.

Spontana reaktioner och tips mottages tacksamt.

skapa sysselsättning

Nu lät jag lite som en politikerblogg i rubriken. Men min sysselsättninghandlar inte om avlönat arbete. Nej då. Jag planterar pelargoner, sorterar tidningar och möblerar om. Ska ta lite bilder idag, visa vårt kaos.

kräver underhållning

Jag alltså.
Nu har vi sett färdigt fyra säsonger av fantastiska the Wire (rekommenderas för alla andra tv-serienördar) och har bara en kvar. Ge mig tips på vad vi kan börja se nu! The shield och Oz har vi som egna förlag, men vi behöver mer tips!

vått x2

I natt kissade skruttan i sängen. Inget konstigt med det, det var bara det att eftersom hon åt välling innan hon somnade så sov hon med blöja. Av någon anledning har hon alltså tagit av sig blöjan själv, och sedan inte riktigt hunnit med sig. Synd, för i stort sett varje morgon är blöjan annars torr. Någon natt har hon sovit med bara trosor och det har gått bra också. Måste köpa ny plastad frotté, hittar inte den vi ska ha hemma - det är ju det som gör det så jobbigt när hon kissar i sängen... Adjö bäddmadrassen säger jag bara, om ingen har några fantastiska tips?

Till råga på allt så spöregnade det hela vägen till och hem från dagis. En liten glädje är i alla fall att lillebror sovit hela vägen i vagnen, annars har jag mest använt bärsele den sista tiden eftersom han inte gillar att ligga i vagnen, på mage är det ok i alla fall. Enligt honom alltså.

Och nu kan han ju vända sig, i alla fall från mage till rygg och nästan tvärtom, så då får han sova som han vill.

lite sommar

Det är sommar i vår trädgård, även om temperaturen för övrigt inte känns lika skön. Det blir liksom vindstilla, och alldeles härligt att vara ute coh fixa. Jag har planterat växter och sått persilja medan lillebror sov.

Nu börjar han redan sura borta i babygymmet... Har ingen datorlust, vill bara fixa fint här hemma. Någon sorts sent boande?

inspirationslös

Så jag återkommer. Var på jobbet och hälsade på igår, idag blir det fika med en vän från förr. Mysigt.

nya grannar

Ännu ett hus hos oss är till salu, ett tvärs över gatan. Så kom igen alla barnfamiljer, flytta hit!

hemma igen!

Efter att ha varit borta en vecka så är det mycket som ska uppdateras och tas tag i. Dessutom har skruttans dagis sommaravslutning idag, så jag ska dit och lyssna när de sjunger i eftermiddag. Men jag återkommer såklart.

Synd bara att det spöregnar.