närmare än man tror

Vi var på kräftskiva i lördags, alla på vår gata var bjudna. Det var kul på många sätt, bland annat träffade vi en annan barnfamilj som kommer och äter tårta på skruttans kalas på lördag.

Men - det visade sig att en av grannarna haft svininfluensan redan i juli. Han sa att han aldrig varit så sjuk i hela sitt liv, men hans fru blev inte sjuk...

en liten kanin

Jag försöker dammsuga men det går inte så bra. Lillebror tror nämligen att han är en liten kanin och kryper efter dammsugaren och biter i sladden.


sex månader!

Skruttan och lillebror vid 6 månaders ålder:

MOTORIKEN: 
Skruttan:  har vänt sig på båda hållen, men gör det i stort sett aldrig. Hon har bara visat att hon kan. Hon kan sitta själv, men faller hon lägger hon sig antingen på mage eller ramlar på rygg, och kommer inte upp igen. Däremot så har hon kommit upp i sittande då hon halvlegat på kuddar i soffan bredvid mig. Hon står på alla fyra i krypställning och gungar, och hon ålar sig bakåt, långa sträckor. Hon gör också armhävningar på tårna. Hon snurrar också lätt runt sin egen axel, och tar sig på så sätt dit hon vill.
Hon håller gärna en leksak i vardera handen, och flyttar saker mellan händerna. Tar ibland rån och liknande med bara tummen och ett par fingrar till. Hon kan också trycka på knappar på leksaker som låter för att få fram ljudet. Oftast använder hon då tummen.

Lillebror: Vänder sig bara från mage till rygg, men då han ligger på skötbordet är han i allafall halvvägs på väg på andra hållet... Han sitter själv, ramlar han på rygg kommer han inte upp. Har nästan kommit upp i sittande från magläge vid ett tillfälle. Har tagit ett par riktiga krypsteg, drar sig annars fram med armarna med en väldig fart. Kan få fram ljud från leksaker, men har rätt dålig finmotorik.

PRATET: 

Skruttan  gör pruttljud, blåser ut luft och spott med tungan ute, brummar, piper... Hon känner igen sitt eget namn. För ett par dagar sedan sa hon första gången "vaouv voauv...."

Lillebror: ungefär som innan, han låter mycket men inte så nyanserat. Känner igen sitt namn.

SÖMNEN:

Skruttan: Som mest har hon sovit mellan kl 19-05, men det är en natt. Annars har det varit en lite småstrulig period, då hon vaknat och velat amma utan att vara hungrig, bara som trygghet. Ofta så vaknar hon någon gång mellan 1-4 för amning, och sedan efter 4 så sover hon allmänt småstruligt, säkert för att hon då ligger i min sänge. Går upp för dagen gör vi mellan kl 6-7 någongång, oftast kanske 6.30. På dagen sover hon oftast fortfarande tre pass, ibland två. De brukar vara runt tjugo - trettio minuter. Troligen har hon också börjat drömma en hel del, för hon vaknar ofta på kvällen och är ledsen, men det går fort och lätt att trösta henne med att bara ta upp henne en halvminut och sen lägga ner henne igen.

Lillebror: har varit jättstrulig med sömnen ett tag, men det verkar börjar vända. Vaknar mycket på nätterna. Somnar runt sex - oftast - för natten, och börjar vakna mellan 1 och 2 någon gång. Oftast är vi uppe för dagen runt halv sex. Han brukar sova ett förmiddagspass på 10-20 minuter i vagnen till dagis men vaknar då alltid när vagnen stannar när vi är framme på dagis, sen somnar han inte om förrän efter lunch. Då sover han någon timme. Sen brukar det bli ett sovpass till på kanske 45 minuter under eftermiddagen.

SÅ SOVER MAMMA OCH PAPPA:

Skruttan: Ganska dåligt, eftersom skruttan är i en strulig period. Vi bor också litet, och det är svårt att sova ostört även om den ena av oss tar hand om henne.

Lillebror: Dåligt. Han vaknar ofta och kryper dessutom runt i sängen och pratar mycket, även om han inte är missnöjd.

MATEN: 
Skruttan:  har ätit ganska lite de senaste veckorna, eftersom hon varit lite magsjuk. Men hon äter drygt två tredjedelars grötportion vid åtta, en halv liten burk puré till lunch, ammas på eftermiddagen samt får fruktpuré, och på kvällen får hon numera oftast gröt eller välling, beroende på hur trött hon är. Därefter ammar jag som mysstund inför nattningen. Det brukar bli tre-fyra amningar per dygn. När hon blir sju månader ska jag trappa ner ytterligare.

Lillebror: Gröt eller välling runt sju, sedan fruktpuré och/eller amning runt 10, puré eller en flaska ersättning till lunch och sedan frukt eller amning innan dagis. När vi kommer hem från dagis får han oftast puré till middag, och sedan välling innan sovdags. Ammar en del på natten. Lillebror äter mycket mat, men gör också åt mycket då han rör sig så mycket. Han blir fort hungrig igen mellan målen, han äter också rätt dåligt av allt som inte är flaska. Ibland går det dock bättre.

NYFIKEN PÅ:
Skruttan: älskar andra bebisar, och att åla sig fram och upptäcka vår lägenhet. Hon gillar också hår och ansikten, och allt som låter -särskilt att skapa ljud själv. Hos mormor var hon väldigt facinerad av hunden och katten -gosedjur som låter och rör sig!

Lullebror: Älskar saker som låter och att krypa runt och utforska huset. Börjar gilla att åka vagn, äntligen.

BARNVAKT:
Skruttan:Inte kvällstid, men dagtid. Jag har tagit körkort, och då har hon varit hos mormor, moster och morbror. Det har gått jättebra, men hon har varit mammig de kvällar jag varit borta mycket.

Lillebror: Över natten en gång, och så ska vi ha barnvakt på lördag då vi ska till grannarna på kräftskiva. Spännande!

ROLIGAST:
Skruttan: Kittellekar, att gunga, busa, när vi gör roliga ljud.

Lillebror: Alla lekar och bus, och när skruttan leker med honom.

HUMÖRET:
Skruttan: är oftast väldigt glad, men är hon arg eller ledsen så är hon det rejält.

Lillebror: lite känslig för att vara trött och hungrig, men väldigt nyfiken och framåt. Annars glad.

NU JÄMFÖRT MED TIDIGARE:
Skruttan: är så uppenbart en egen person med egen vilja -det är så kul. SÅ lär hon sig nya saker hela tiden -nu senast att vinka. Så kul!

Lillebror: Han är så stark och snabb och framåt, det är jätteroligt. Han vill verkligen klara av fysiska saker och ger sig den på det. Så fastnar han ibland under bord och skåp, mellan stolsben osv. Han kryper fram till den som han vill upp till och kramar personens ben, så det är lätt att tolka vad han vill.

SÅ DELAR VI PÅ FÖRÄLDRALEDIGHETEN:
Skruttan: Mamma är hemma tills hon är ett år, då är pappa hemma 4,5 månad.

Lillebror: mamma är hemma tills han är ett år och två månader, sedan pappa i tre månader.

en vanlig morgon?

Skruttan har klippt naglarna på sina dockor, gosedjur och bondgårdsdjur med en tavelram som sax.

Lillebror har varit vaken större delen av natten och krypt på S och bitit honom i ansiktet samt varit nära att ramla ur sängen.

Jag och S är zombielika, S efter att ha jobbat till åtta-nio som tidigast varje dag i veckan, och jag av att inte ha sovit. Ja, i rättvisans namn ska sgas att inte heller S sovit mycket.

Nu är i allafall frukosten, det stora slaget, avklarad. Och skruttan klarade att hälla lagom mycket yoghurt själv.

saker som hon säger

Skruttan kan vara riktigt rolig ibland. På sista tiden har hon börjat berätta sagor för sin lillebror. De går oftast ungefär såhär:

- Det var en gång en pojke. Och en pappa. Pojken gömde sig bakom busken. Pappan gömde sig bakom busken.
Det var en gång en docka.

För ett par dagar sedan mötte vi några rullstolsburna vuxna som var ute tillsammans med sina assistenter/personal.

Skruttan kommenterade det såhär:
- Titta, en sjuk pappa. Han åker vagn.

Och igår så mötte vi en lång man som inte hälsade tillbaka när skruttan sa hej till honom. Då flög denna kommetar ut:
- Mamma han sa inte hej. Han bara går och går och går och går...

Dessutom så sjunger hon istället för att prata, precis som jag gjorde när jag var liten. Om saker hon ser, eller leker med, och vad de sakerna hon leker med skulle säga till varandra.

Föresten har alla hennes dockor namn. De heter Barbydocka. Allihop.

blod!

Usch, skruttisen tåkade ut för en olycka härhemma igår. Hon skulle sätta sig på toaletten när hon snavade till och slog i tänderna och läppen så att det blödde. Så nu har vi varit på tandläkarbesök innan dagis. Det gick i alla fall jättebra, tänderna är lite lösare än vad de ska, men de kommer växa fast igen.  Skruttan blev iallafall nöjd, hon fick ett klistermärke och en rosa tandborste. Och så klarade vi av treårskontrollen på samma gång.

nu vaknade lillebror, och han behöver äta, så allt det jag tänkt skriva får vänta en stund.

stora beslut

Nu har jag nästan tänkt ut färdigt vad jag ska skicka till min hemliga bokvän. Men vad det blir, det kan jag såklart inte avslöja här! Åtminstone inte förrän i slutet av november när alla grejer är skickade.

länkar till virkad mat

Jag har flera gånger försökt fixa länkarna till de mönster jag använt, men det verkar inte funka. Så jag provar igen, enligt anonyms önskan.

Den allra bästa sidan som ger de finaste grejerna, tycker jag är:

http://www.coatsandclark.com/Crafts/Crochet/Projects/HomeDec/WR1070+Crocheted+Fruits+and+Vegetables+Basket.htm

Där finns både frukt och grönsaker. Jag lägger alltså in hela länken i inlägget för att det garanterat ska gå att hitta sidan jag menar.

http://x-handarbete-pyssel.blogspot.com/2009/04/ballerinakex.html

Som synes, de fina ballerinakexen. Singoallakexen gjorde jag själv genom att lägga till ett varv vitt och byta brunt mot rött där det passar.

http://www.planetjune.com/blog/free-crochet-patterns/pumpkin/

pumpamönstret, skruttans favorit!

http://bittersweetblog.wordpress.com/2007/05/22/hot-dog/

Varmkorven. Det finns också liknande mönster på svenska på:http://www.bessemess.blogspot.com/

http://www.coatscrafts.se/NR/rdonlyres/05DBE0D3-E240-41BB-AD5F-118CDCD7E03F/78570/kakbok.pdf

här finns bl a dammsugare och chokladbollar

http://www.amigurumi.se/filearea_16.html 

Äpple o muffins

Det är de länkar jag har kvar!

Mönsterarkivet har mycket bra länkar också. http://monsterarkivet.blogspot.com/

bara för att

Jag borde skrivit inlägget nedan mycket tidigare. Nu har nämligen lillebror sovit i en dryg timme. Halleluja.

upp och ner

Först var det maten som inte funkade. Sömnen däremot, var det aldrig något problem med. Lillebror somnade som en stock så fort vi la ner honom i hans säng.

Den senaste veckan så har det gått jättebra med maten. Däremot så vägrar han somna. Vägrar. Det är en kamp varenda gång.

Jag blir galen!

Det var då det...

hönsig

Jag är lite hönsig i vissa sammanhang. Till exempel oroar jag mig för att barnen inte ska få några kompisar, eftersom det bor så lite barn omkring oss. Haha, trodde jag. S på skruttans avdelning bor på vår gata.

Det är föresten inte bara jag som gillar böcker i den här familjen


verkligheten

Efter alla boklistor, lite verklighet.

S kom hem strax efter nio idag, och runt tio igår. Det märks att hans jobb nu går in i den tyngsta perioden. Jag och barnen kommer in i en lunk som trots allt funkar rätt bra. Jag fick ordning på köket under bolibompa, skruttisen hjälpte mig att dammsuga när lillebror somnat vid halv sju, och hon själv somnade rätt fort vid halv åtta.


Lillebror är på väg ut från sitt rum. Lägg märke det snygga... hrm... blå laminatgolvet a la 80-tal. Och ja, han i princip (mitt nya uttryck, verkar det som) kryper.

 
Idag vid matbordet. Han var så söt så jag kunde inte låta bli att föreviga honom...


Jag upptäckte ju alldeles nyss att lillebror faktiskt kan sitta. Han kan även utan att hålla sig i. Jag har bara slentrianmässigt lagt honom på mage på golvet. Lägg märke till amningskudden, det är skitbra när bebisar ska sitta i början - stöd på alla håll - nästan.


Skruttisen vågar äntligen gunga på sin nya gunga. Synd bara att det är sådan oordning i vår trädgård.


Skruttan provar morbror Robins hatt hemma hos mormor. Sötnos.I Gränna köper man polkagrisar, såklart!

Sötaste och underbaraste i världen!

märks det att jag har tråkigt?

Hittade den här listan hos hellre barfota än boklös och fortsätter försöka hjälpa min bokvän. Alla andra kan ju bara scrolla bort alla listor.

Fetstila de titlar du har läst
Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren
Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera med rött
* framför boken betyder att du aldrig hört talas om den
+ framför boken betyder att du äger den
x framför de du påbörjat men inte avslutat den

1. +Richard Adams: Den långa flykten
2. +Carl Jonas Love Almqvist: Drottningens juvelsmycke
3. +Isabel Allende: Andarnas hus

4. Charles Baudelaire: Ondskans blommor
5. +Frans G. Bengtsson: Röde Orm
6. Bibeln
7. +Karin Boye: Kallocain
8. Hermann Broch: Vergilii död
9. +Emily Brontë: Svindlande höjder
10. Mikhail Bulgakov: Mästaren och Margarita

11. *Italo Calvino: Klätterbaronen
12. Albert Camus: Främlingen
13. *Alejo Carpentier: Den förlorade porten
14. Lewis Carroll: Alice i Underlandet
15. *Louis-Ferdinand Céline: Resa till nattens ände
16. Cervantes: Don Quijote
17. + Joseph Conrad: Mörkrets hjärta
18. Dante Alighieri: Den gudomliga komedin
19. Sven Delblanc: Samuels bok
20. +Charles Dickens: Pickwick-klubben
21. +Charles Dickens: David Copperfield
22. Fjodor Dostojevskij: Brott och straff
23. Fjodor Dostojevskij: Idioten
24. Fjodor Dostojevskij: Bröderna Karamazov
25. *Theodor Dreiser: En amerikansk tragedi
26. +Kerstin Ekman: Hunden
27. *Buchi Emecheta: Andra klassens medborgare
28. William Faulkner: Ljus i augusti
29. +Nils Ferlin: Samlade dikter
30. Gustave Flaubert: Madame Bovary
31. +Per Anders Fogelström: Stockholms-serien
32. +Marianne Fredriksson: Simon och ekarna
33. Marilyn French:
Kvinnorummet
34. Gabriel García Márquez: Hundra år av ensamhet
35. André Gide: Falskmyntarna
36. Johann Wolfgang von Goethe: Faust
37. +Maksim Gorkij: Min barndom
38. Kenneth Grahame: Det susar i säven
39. Graham Greene: Brighton Rock
40. Jaroslav Hasek: Den tappre soldaten Svejk

41. +Joseph Heller: Moment 22
42. Ernest Hemingway:
Och solen har sin gång
43. Ernest Hemingway: Den gamle och havet
44. +Hermann Hesse: Stäppvargen
45. Homeros: Odysséen
46. John Irving: Garp och hans värld
47. P. C. Jersild: Efter floden
48. Eyvind Johnson: Hans nådes tid
49. +James Joyce: Ulysses
50. Franz Kafka: Processen

51. Franz Kafka: Amerika
52. Yasar Kemal: Låt tistlarna brinna
53. *Jaan Kross: Kejsarens galning
54. Pär Lagerkvist: Dvärgen
55. Pär Lagerkvist: Barabbas
56. Selma Lagerlöf: Kejsarn av Portugallien
57. Erik Lindegren: Mannen utan väg
58. Astrid Lindgren: Pippi Långstrump
59. +Astrid Lindgren: Mio min Mio
60. Torgny Lindgren: Batseba
61. +Eric Linklater: Det blåser på månen
62. Väinö Linna: Okänd soldat
63. *Thomas Mann: Huset Buddenbrook
64. *Thomas Mann: Bergtagen
65. Harry Martinson: Nässlorna blomma
66. Harry Martinson: Vägen till Klockrike
67. Harry Martinson: Aniara

68. *William Somerset Maugham: Den vassa eggen
69. +Colleen McCullough: Törnfåglarna
70. A. A. Milne: Nalle Puh
71. Vilhelm Moberg: Utvandrar-serien

72. *Elsa Morante: Historien
73. Fritiof Nilsson, Piraten: Bokhandlaren som slutade bada
74. Boris Pasternak: Doktor Zjivago
75. Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt
76. +Erich Maria Remarque: På Västfronten intet nytt
77. +J. D. Salinger: Räddaren i nöden
78. Cora Sandel: Alberte-serien
79. Aksel Sandemose: Varulven
80. William Shakespeare: Samlade verk
81. Georges Simenon: Klockorna i Bicêtre
82. Sofokles: Konung Oidipus
83. Zaharia Stancu: Djävulens plogfåra
84. +John Steinbeck: Vredens druvor
85. *Stendhal: Rött och svart
86. *Stendhal: Kartusianklostret i Parma
87. +August Strindberg: Röda rummet
88. August Strindberg: Hemsöborna
89. +Hjalmar Söderberg: Doktor Glas
90. +Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken
91. Anton Tjechov: Damen med hunden
92. Leo Tolstoj: Krig och fred
93. Leo Tolstoj: Anna Karenina
94. Göran Tunström: Juloratoriet
95. Mark Twain: Huckleberry Finn
96. Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter
97. Herbjörg Wassmo: Huset med den blinda glasverandan
98. Jules Verne: En världsomsegling under havet
99. Voltaire: Candide
100. Émile Zola: Thérèse Raquin

Mera - allt för hemliga bokvännen ;-)

Den här listan hittade jag hos hellre barfota än boklös.
"BBC believes most people will have only read 6 of the 100 books here. How do your reading habits stack up? Look at the list and put an ‘x' after those you have read."

1 Pride and Prejudice - Jane Austen x
2 The Lord of the Rings - JRR Tolkien x
3 Jane Eyre - Charlotte Bronte x
4 Harry Potter series - JK Rowling x
5 To Kill a Mockingbird - Harper Lee
6 The Bible
7 Wuthering Heights - Emily Bronte x
8 Nineteen Eighty Four - George Orwell x
9 His Dark Materials - Philip Pullman
10 Great Expectations - Charles Dickens x

11 Little Women - Louisa M Alcott x
12 Tess of the D'Urbervilles - Thomas Hardy
3 Catch 22 - Joseph Heller x
14 Complete Works of Shakespeare
15 Rebecca - Daphne Du Maurier x
16 The Hobbit - JRR Tolkien x
17 Birdsong - Sebastian Faulk
18 Catcher in the Rye - JD Salinger x
19 The Time Traveler's Wife - Audrey Niffenegger
20 Middlemarch - George Eliot

21 Gone With The Wind - Margaret Mitchell x
22 The Great Gatsby - F Scott Fitzgerald
23 Bleak House - Charles Dickens x
24 War and Peace - Leo Tolstoy
25 The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy - Douglas Adams x
26 Brideshead Revisited - Evelyn Waugh
27 Crime and Punishment - Fyodor Dostoyevsky
28 Grapes of Wrath - John Steinbeck x
29 Alice in Wonderland - Lewis Carroll x
30 The Wind in the Willows - Kenneth Grahame

31 Anna Karenina - Leo Tolstoy
32 David Copperfield - Charles Dickens x
33 Chronicles of Narnia - CS Lewis x
34 Emma - Jane Austen x
35 Persuasion - Jane Austen x
36 The Lion, The Witch and The Wardrobe - CS Lewis x
37 The Kite Runner - Khaled Hossein
38 Captain Corelli's Mandolin - Louis De Bernieres
39 Memoirs of a Geisha - Arthur Golden
40 Winnie the Pooh - AA Milne x

41 Animal Farm - George Orwell x
42 The Da Vinci Code - Dan Brown x
43 One Hundred Years of Solitude - Gabriel Garcia Marquez
44 A Prayer for Owen Meaney - John Irving
45 The Woman in White - Wilkie Collins
46 Anne of Green Gables - LM Montgomery x
47 Far From The Madding Crowd - Thomas Hardy
48 The Handmaid's Tale - Margaret Atwood
49 Lord of the Flies - William Golding x
50 Atonement - Ian McEwan

51 Life of Pi - Yann Martel x
52 Dune - Frank Herbert
53 Cold Comfort Farm - Stella Gibbons
54 Sense and Sensibility - Jane Austen x
55 A Suitable Boy - Vikram Seth
56 The Shadow of the Wind - Carlos Ruiz Zafon
57 A Tale Of Two Cities - Charles Dickens
58 Brave New World - Aldous Huxley
59 The Curious Incident of the Dog in the Night - Mark Haddon
60 Love In The Time Of Cholera - Gabriel Garcia Marquez

61 Of Mice and Men - John Steinbeck x
62 Lolita - Vladimir Nabokov
63 The Secret History - Donna Tartt
64 The Lovely Bones - Alice Sebold
65 Count of Monte Cristo - Alexandre Dumas x
66 On The Road - Jack Kerouac x
67 Jude the Obscure - Thomas Hardy
68 Bridget Jones's Diary - Helen Fielding x
69 Midnight's Children - Salman Rushdie
70 Moby Dick - Herman Melville x

71 Oliver Twist - Charles Dickens x
72 Dracula - Bram Stoker x
73 The Secret Garden - Frances Hodgson Burnett x
74 Notes From A Small Island - Bill Bryson
75 Ulysses - James Joyce x
76 The Inferno - Dante
77 Swallows and Amazons - Arthur Ransome
78 Germinal - Emile Zola
79 Vanity Fair - William Makepeace Thackeray

80 Possession - AS Byatt
81 A Christmas Carol - Charles Dickens x
82 Cloud Atlas - David Mitchell
83 The Color Purple - Alice Walker
84 The Remains of the Day - Kazuo Ishiguro
85 Madame Bovary - Gustave Flaubert
86 A Fine Balance - Rohinton Mistry
87 Charlotte's Web - EB White
88 The Five People You Meet In Heaven - Mitch Albom
89 Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle x
90 The Faraway Tree Collection - Enid Blyton x

91 Heart of Darkness - Joseph Conrad x
92 The Little Prince - Antoine De Saint-Exupery x
93 The Wasp Factory - Iain Banks
94 Watership Down - Richard Adams
95 A Confederacy of Dunces - John Kennedy Toole
96 A Town Like Alice - Nevil Shute
97 The Three Musketeers - Alexandre Dumas x
98 Hamlet - William Shakespeare
99 Charlie and the Chocolate Factory - Roald Dahl x
100 Les Miserables - Victor Hugo x

mer hjälp till hemliga bokvännen

Senast köpta inbundna bok: ett gäng på hemköp, räknas det som inbundet? Bland annat Camilla Läckbergs senaste, inet så mycket för att jag gärna vill läsa den utan för att jag läst de andra.

Senast köpta pocketbok: Sommardöden eller vad den nu heter, av Måns Kollentoft.

Favoritgenre: Deckare och romaner.

Ultimata längden på en bok: det beror såklart på boken och dess handling. Jag är inte främmande för långa böcker bara de håller hela vägen ut.

Favoritbokhandel: Pocketshop. Och Akademibokhandeln på Mäster samuelsgatan är det nog, eller hur? Inne i stan (sthlm) i alla fall.

Favoritbibliotek: Stadsbiblioteket/Stockholm.

Favoritplats att läsa (i hemmet): I soffan. I en solstol i skuggan. På en filt i gräset.

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): På bussen.

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Köper aldrig inbundet på det sättet, jag köpte en roman av Virginia Wolf när den var nyöversatt och bara fanns inbunden - jag älskar hennes böcker och ville absolut ha den.

Bästa lässnackset: smågodis. Eller lunchmat.

Bästa läsdrycken: Te eller kaffe

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Ingenting eller tv-ljud. Jag stänger av allt, och blir okontaktbar för omvärlden så det spelar mig egentligen ingen roll.

När på dygnet läser du helst? Alltid, när jag kan.

Bästa bakfylleläsningen: Jag är aldrig bakfull.

Bästa kollektivtrafikläsningen: Alla pocketböcker.

en boklista!

Det cirkulerar en boklista på nätet och jag hittade den här.

Så här går det till:

Böckerna markeras på följande sätt:
Märk med fetstil dem du läst eller håller på att läsa
* betyder att du aldrig hört talats om boken
+ betyder att du äger boken
Märk dem du vill läsa med kursiv stil
De du varken vill läsa eller inte läsa lämnas blanka.
Markera med rött (eller stryk över, om det går i din blogg) de böcker som du inte önskar läsa alls.

Och om du läser det här - då är det din tur att fylla i listan!

1. +The DaVinci Code (Dan Brown)
2. +Pride and Prejudice (Jane Austen)
3. To Kill A Mockingbird (Harper Lee) *
4. +Gone With The Wind (Margaret Mitchell)
5. +The Return of the King (Tolkien)
6 +The Fellowship of the Ring (Tolkien)
7. +The Lord of the Rings: The Two Towers (Tolkien)

8. +Anne of Green Gables (L.M. Montgomery)
9. Outlander (Diana Gabaldon)

10. *A Fine Balance (Rohinton Mistry)
11. Harry Potter and the Goblet of Fire (Rowling)
12. +Angels and Demons (Dan Brown)
13. Harry Potter and the Order of the Phoenix (Rowling)
14. *A Prayer for Owen Meany (John Irving)
15. Memoirs of a Geisha (Arthur Golden)
16. Harry Potter and the Sorcerer's Stone (Rowling)
17. *Fall on Your Knees (Ann-Marie MacDonald)
18. The Stand (Stephen King)
19. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Rowling)
20. +Jane Eyre (Charlotte Bronte)
21 +The Hobbit (Tolkien)

22. +The Catcher in the Rye (J.D. Salinger)
23. Little Women (Louisa May Alcott)

24. *The Lovely Bones (Alice Sebold)
25. +Life of Pi (Yann Martel)
26. +The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (Douglas Adams)
27. +Wuthering Heights (Emily Bronte)
28. +The Lion, the Witch and the Wardrobe (C. S. Lewis)
29. East of Eden (John Steinbeck)
30. + Tuesdays with Morrie (Mitch Albom)
31. *Dune (Frank Herbert)
32. The Notebook (Nicholas Sparks)
33. Atlas Shrugged (Ayn Rand)
34. +1984 (Orwell)
35. The Mists Of Avalon (Marion Zimmer Bradley)

36. *The Pillars of the Earth (Ken Follett)
37. *The Power of One (Bryce Courtenay)
38. *I Know This Much is True (Wally Lamb)
39. *The Red Tent (Anita Diamant)
40. + The Alchemist (Paulo Coelho)
41. + The Clan of the Cave Bear (Jean M. Auel)
42. The Kite Runner (Khaled Hosseini)
43. + Confessions of a Shopaholic (Sophie Kinsella)
44. The Five People You Meet In Heaven (Mitch Albom)
45. + The Bible
46. Anna Karenina (Tolstoy)
47. + The Count of Monte Cristo (Alexandre Dumas)
48. Angela's Ashes (Frank McCourt)
49.  +The Grapes of Wrath (John Steinbeck)
50. *She's Come Undone (Wally Lamb)
51. *The Poisonwood Bible (Barbara Kingsolver)
52. A Tale of Two Cities (Dickens)
53. * Ender's Game (Orson Scott Card)
54. Great Expectations (Dickens)
55. The Great Gatsby (Fitzgerald)
56. * The Stone Angel (Margaret Laurence)
57. Harry Potter and the Chamber of Secrets (Rowling)
58. + The Thorn Birds (Colleen McCullough)
59. The Handmaid's Tale (Margaret Atwood)
60. * The Time Traveller's Wife (Audrey Niffenegger)
61. Crime and Punishment (Fyodor Dostoyevsky)
62. *The Fountainhead (Ayn Rand)
63. War and Peace (Tolstoy)
64. Interview With The Vampire (Anne Rice)
65. *Fifth Business (Robertson Davis)
66. * One Hundred Years Of Solitude (Gabriel Garcia Marquez)
67. * The Sisterhood of the Traveling Pants (Ann Brashares)
68. Catch-22 (Joseph Heller)
69. Les Miserables (Hugo)
70. + The Little Prince (Antoine de Saint-Exupery)
71. Bridget Jones' Diary (Fielding)

72. Love in the Time of Cholera (Marquez)
73. + Shogun (James Clavell)
74. The English Patient (Michael Ondaatje)
75. The Secret Garden (Frances Hodgson Burnett)
76. * The Summer Tree (Guy Gavriel Kay)
77. * A Tree Grows in Brooklyn (Betty Smith)
78. The World According to Garp (John Irving)
79. *The Diviners (Margaret Laurence)
80. Charlotte's Web (E.B. White)
81. *Not Wanted On The Voyage (Timothy Findley)
82. Of Mice and Men (Steinbeck)
83. Rebecca (Daphne DuMaurier)
84. + Wizard's First Rule (Terry Goodkind)

85. +Emma (Jane Austen)
86. Watership Down (Richard Adams)
87. Brave New World (Aldous Huxley)
88. * The Stone Diaries (Carol Shields)
89. * Blindness (Jose Saramago)
90. * Kane and Abel (Jeffrey Archer)
91. * In The Skin Of A Lion (Ondaatje)
92. Lord of the Flies (Golding)
93. * The Good Earth (Pearl S. Buck)
94. * The Secret Life of Bees (Sue Monk Kidd)
95. The Bourne Identity (Robert Ludlum)
96. The Outsiders (S.E. Hinton)
97. White Oleander (Janet Fitch)
98. * A Woman of Substance (Barbara Taylor Bradford)
99. The Celestine Prophecy (James Redfield)
100. + Ulysses (James Joyce)

Oj vad skoj! Och jag äger visst rätt många av de som fanns på listan.

jag har varit duktig och kreativ

Och här är beviset!Min
hungriga flodhäst som skruttan genast ville sova med.Min piratnalle till lillebror - tyvärr fick han för lite stoppning och lite snett påsytt huvud. Man lär så länge man lever.Frukt - efter mönstret jag länkat till i tidigare inlägg.En bil. Jag upptäckte dock att jag är värdelös på att virka ihop saker... Ändå så har jag givit mig på att virka en till, men denna gång en större i turkos.

Mitt nya projekt är en filt, men vilken och hur får vara en hemlighet tills jag kommit en bit på väg...

nya läsare

Min besöksstatistik har stigit, det förvånar mig. Jag vet annars i princip vilka som brukar läsa. Någon som inte givit sig till känna som har lust att göra det?

efter

Undrar om lillebror är som han ska, han flyttar ju inte saker mellan händerna. Han stoppar bara allt i munnen, och kryper omkring med grejerna som en liten hund... :-)

Idag lämnade jag skruttisen på storbarnsavdelningen. Det kändes lite i magen, på oss båda. Hon kramades extra länge, hon som alltid brukar springa rakt in och leka, och jag hade en liten klump i magen ett par minuter.

mer framsteg

Igår satte sig lillebror upp, alldeles själv. Ja, sånär på en hand i golvet. När jag satte honom upphelt så satt han själv i någon halv minut.

pocket & pyssels frågeformulär

Angående böcker:
* Favoritgenre?
Jag läser det mesta, dock INTE t ex Danielle Steel och annat tantsnusk, gärna lite mer litterär kvalité och nyanserade storys. Den senaste tiden har det blivit mycket deckare, men det beror mycket på att det är svårt att hitta lästid med liten bebis. Deckare är lätt att återkomma till och att lägga undan.

* Favortiförfattare? (Saknas somliga titlar i samlingen eller har du allt?)
Jostein Gaarder. Jag har nog allt han har skrivit. För övrigt gillar jag författare som har ett bra språk.

* Genre eller författare som du är nyfiken på?
Jag är lite nyfiken på den där deckaren där författarens pseudonym nyligen avslöjades, Hypnositören heter den. Annars så är jag med i en bokklubb där vi är sex personer, och turas om att välja bok, och det roligaste med det är att läsa böcker jag kanske annars inte skulle valt eller hittat. Så jag vill inte begränsa dig, kära bokvän!

* Genre eller författare som undviks på liv och död?
Tantsnusk och harlequinböcker. Det växte jag ifrån för sisådär 20 år sedan.

* Läser du på andra språk än svenska?
Jag fixar engelska, men, handen på hjärtat, jag föredrar svenska.

* Har du någonstans listat böcker som du äger/har läst?
Inte offentligt. Jag kan lägga in en lista på våra bokklubbsböcker och vad jag tyckt om dem imorgon eller övermorgon. Det kan ju säga lite i alla fall. En lista på böcker jag äger skulle ta upp åtskilliga sidor.

* Hur resonerar du kring att få/ge begagnade böcker?
Så länge böckerna är i fint skick och inte luktar rök/är fulla med djurhår etc så är det nema problema. Jag skickar dock troligen nya böcker själv - jag vill ju inte göra mig av med mina ;-)

Angående pyssel:
* Vad pysslar du oftast med? (Utveckla gärna; nämn favoritmaterial, saknat material etc.)
Jag virkar, och håller på att lära mig sticka. Jag blir gärna överraskad med roligt pyssel som jag och skruttan, 3 år, kan greja med i höst/vinter. Typ pärlor eller vad som. Jag scrappar inte och kommer troligen inte heller börja med det. Syr lite grann gör jag också, hellre än bra.

* Pyssel du är nyfiken på och vill testa? (Har du ev. verktyg som i så fall behövs?)
Jag är lite dålig på pyssel, men vad som helst, bara det inte är scrapbooking. Jag har inga som helst verktyg mer än virknål, stickor och symaskin.

* Pyssel du har testat men aldrig mer kommer att ta i med tång, ens?
Inget direkt.

* Favoritfärg?
Jag gillar alla färger i olika sammanhang, så vad som helst gör mig nöjd och glad. Rosa, grönt, blått, svart ,vitt, gult, rött, pastelligt...

Annat:
* Upplys gärna din hemliga bokvän om det är något annat som denne behöver veta!
Ta det lugnt, jag blir glad för i princip vad som helst!

kommunikation på hög nivå

Imorse sa lillebror mamma. Högt och ljudligt.
- Han sa mamma! sa skruttan förtjust (för hon låg också i vår säng där hela scenariot utspelade sig).

Det var bara det att lillebror förstod inte att det var mamma han sa. Han var i full färd med att kravla sig bort till skruttans hår.

morgonbestyr

Inatt sov lillebror fantastiskt bra, från 22 till strax efter 5 på morgonen. Men sen började det riktigt roliga. Först upptäckte jag att blöjan läckt lite grann på pyjamasen, så jag tog av den. Sen lyckades jag somna om innan jag bytt blöjan också, för nästa gång jag vaknade låg lllebror bredvid mig och var fantastiskt glad - och nästan blöjlös. Och jag lovar, det var inte jag som öppnat hela blöjan och sen somnat om. En ny blöja senare var han glad och pigg, med andra ord: morgongympapasset började. Det betyder att han kryper fram och tillbaka mellan mig och S i sängen. När han i sin iver att få komma upp och leka försökte krypa över S gav jag uoo pch gick upp med honom.

härmapa

Det gäller att tänka på vad man säger. Skruttan går runt och säger "Det var det värsta" med lite snusförnuftigt tonfall. Usch, varför har ingen stängt av mig*?

artig dotter vi har

Jag:
- Vill du hålla lillebror?

Skruttan:
- Nej tack så jättemycket.

kändisbarn

Haha. Det är inte vem som helst som tar skuttisens plats på Violen. Det är minsann ett kändisbarn. Jag fick precis dagis månadsbrev, och reagerade lite när jag läste namnet i maillistan. Och visst hade denna kändis en dotter med precis det namn som den som kommer efter skuttisen.

För övrigt är jag lite sur på dagis, som säger att de måste låta skruttan sova på dagarna, då de inte har personal tillräckligt för att hon ska vara vaken när de andra sover. När hon sover på dagarna är hon nämligen vaken till runt tio på kvällen, och såklart jättetrött när vi måste väcka henne på morgonen sen. En vecka kvar till inskolningen på Gullvivan...

pocket & pyssel

Jag hittade detta utbyte på en blogg, enbokomdagen, och anmälde mig genast. Det verkar jättemysigt. Jag är ju inte så pysslig av mig, förutom när det gäller virkning och sådant, men man kan ju lära sig. Om inte annat kan det vara kul för skruttisen.

rörmokare med mera

Det känns verkligen att vi bor i hus nu. Idag hade vi en rörmokare här, som bytte duschblandare, fixade vår vask i köket och dessutom blandaren i badrummet. Så ikväll ska jag DUSCHA VARMT hemma för första gången på drygt två år. Det ska bli riktigt, riktigt skönt.

Så har jag hämtat ut ett paket med garn också. Jag håller på med en liten flodhäst till skruttisen, och en turkos bil till lillebror. Sen har jag tänkt göra en filt av hexagoner i rosa, vitt och grönt. Och så har jag köpt garn till en liten ljusgrå tröja till lillebror. Många projekt, men det är bara roligt. Flodhästen och bilen är ju nästan klara, och filten får ta den tid det tar.

alldeles virrig

Det har varit mycket nu ett tag, och jag känner mig fortfarande lite virrig. Det är soligt och skönt ute, men kallt på mornarna, så jag glömmer bort att jag faktiskt kan lägga mig ute i solen på en filt med lillebror bredvid mig. Förutom att han har en tendens att krypa iväg numera. Långt. Så i helgen blir det grinduppsättning igen.

Igår kom nya mio-katalogen, och det fanns sjukt mycket snygga grejer där.Fina lampor, vi behöver två till vårt vardagsrum, det är för mörkt så fönsterlampor känns som en bra idé.Härliga ryamattor för att skydda vårt vardagsrumsgolv mot alla hårda leksaker...En lampa i den här stilen drömmer jag om till vårt tv-rum, nu har alltså även Mio en variant.När vi blivit av med spjälsängen vill vi ha en bänk med förvaring vid fotsidan av vår säng. Vi har letat efter en passande i ek, då sängen är av ek, men när jag såg den här blev jag lite kär...S avskyr vår Tilly-lampa från Mio, och denna skulle passa som läslampa vid vår fåtölj...Härliga puffar med förvaring som skulle passa i barnens rum, de finns i svart och rosa också.Denna bänk fast i vitt skulle jag vilja ha i hallen.

Resten av allt jag hittade finns inte på nätet, så det får bli om vi skulle göra verklighet av alla önskemål. Chansen är dock inte så stor...

att möta farorna

Lillebror konfronterades med ett tiotal barn i helgen. Alla var bjudna på dop och kalas, och någon av dem måste varit snorig. För nu är lillebror det. Snorig alltså. Han verkar mest lite förvånad, det rinner ju ur näsan och så är det någon där och torkar hela tiden, vilket han i och för sig mest blir förbannad över.

Men det är ju bra, det är dags att möta alla faror där ute i världen nu, lillebror. Snart sex månader - halvtid till året, och sen är det inte långt kvar innan jag börjar jobba igen...

Fast kanske gick jag händelserna lite i förväg nu?

för den som undrar

Min dator lever på övertid, så jag lägger inte in nya foton på den. Därav rätt bildlöst på bloggen. Jag kan ju använda vår nya dator, men då måste jag leta upp alla mina favoriter igen.. usch.

motstånd

Efter fem månaders akut motstånd har jag tagit mig i kragen och bokat tid på mvc för cellprov. Grattis till mig, men roligare kan man ju ha. Tid fick jag redan på måndag. Då ska jag också lämna tillbaka den oanvända tensen jag hyrde för 450 kronor. Efterkontroll är det lite sent för, men det verkar ju som om jag överlevt ändå.

Imorgon är det dop och fest, så nu är det sova som gäller, har röjt runt hela dagen: kört trädgårdsavfall till tippen, städat, fixat mat, handlat - på tre ställen ändå fick vi inte med allt... förutom en pissig p-böter som vi fick för att vi glömde lägga upp p-skivan på första stället. Riktigt surt.

jag är inte här

Jag virkar. Hela tiden. Jag har blivit helt beroende.

Det är lite häftigt, att kunna skapa saker. Jag hittar nya fina grejer jag vill göra hela tiden, tiden räcker bara inte till. Samtidigt är det lite skrämmande att bli så helt uppslukad.

Nu måste jag sluta, jag ska virka färdigt skruttans
apelsin.(bananen, vindruvorna och päronet gjorde jag igår och i förrgår. Idag lekte vi affär med all leksaksmat som jag placerar i skuttans rum).

zombie

Det kanske är på sin plats med en liten förklaring till föregående inlägg. Det är så att vi har haft en förskämd lyx i ett par månader, med bra sömn som enbart störts någon gång per natt, tidiga mornar i och för sig, men ändå ett rätt bekvämt liv.

Nu är lillebror som förbytt, och skruttan också. En ganska typisk natt ser ut ungefär såhär:

Kl 18.00 - Lillebror sover som klubbad, helst utan att ha hunnit äta något.
Kl 19.30-22 - Skruttan sover. Senare tiden om hon fått sova på dagis, tidiga om inte (de senaste två dagarna).
23.00 - Lillebror vaknar och äter.
00.30- 1.00 - Skruttan drömmer mardröm/har växtvärk/vill kissa
2.00 - Lillebror  vaknar. Jag vägrar gå med på att han är hungrig men ammar för att han ska somna om. Det går sådär.
3.00 - Lillebror har gnällt/pratat/låtit/sparkat i en timme, så jag lägger honom i hans säng.
4.00 - Lillebror vaknar. jag gör en flaska.
5.00 - Lillebror tycker det är morgon - han har ju sovit i en halv evighet. Han pratar, skrattar, försöker krypa, rör sig.
5.30-6.00 - Jag och lillebror går upp.
7.00 - alla uppe!

Jag undrar när det är meningen att jag och S ska få sova?

härligt just nu

en ordentlig latte från älskade kaffemaskinen (jura impressa), lite hembakade kakor och en sovande bebis.
sol ute och en kropp som går i klänningen jag letade fram i morse.
fortfarande sommar, och familj och vänner kommer i helgen.

Allt detta positiva tänkande gör att jag lätt kommer orka med städningen nr kaffet är urdrucket.

så mycket att göra och så lite tid

Det är den främsta anledningen till torkan här. För saker att berätta. det finns det alltid.

en meter på 30 sekunder

Lillebror har blivt så snabb. Och stark. Han jagar bilar och andra leksaker i en kombination av kryning ålning och larvgång med sådan frenesi att en meter är ingenting att tala om, det går på mindre än 30 sekunder. så nu börjar tiden att passa, att leta skruttans småsaker som hon gärna sprider lite här och var - och att sätta tillbaka den där jobbiga grinden i trappan. I detta nu har lillebror upptäckt telefonen, så jag måste gå och rädda den.

hallå vart tog min lilla bebis vägen??

Skruttan och lillebror fem månader

MATEN:
Skruttan äter gröt, antingen morgon och kväll eller bara kväll, en smakportion med fruktpuré. oftast äter hon upp det mesta. Till lunch äter hon 1/3 - 1/2 burk puré och oftast lite fruktpuré efteråt. Oftast så ammar jag direkt efter som måltidsdryck, men nu när hon är fem och en halv månad så får hon vatten att dricka till maten och så ammar jag som mellanmål eller när hon är lite snuttig. Ammar också precis innan läggdags, en gång på natten (mellan 1-4 beroende på när hon vaknar) samt en gång på morgonen mellan 5-7. C älskar att äta, och äter allt, mycket och gärna. Hon vill ha allt som jag äter och sträcker sig efter koppar, tallrikar med mera. När hon äter så stoppar hon gärna fingrarna i munnen och försöker ta tag i skeden. Nu har hon också börjat få smörgåsrån, vilket är en hit.

Lillebror är fortfarande lite strulig med maten, och det går lite sisådär med smakporttionerna, men så har vi ju också varit på semester. Några skedar går bra, men det är ändå mestadels flaska och lite amning som gäller. Han försöker sno åt sig allt jag äter, och har fått knäckebröd de senaste dagarna, vilket han älskar.

SÖMNEN: 
Skruttan: Vi har en fungerande kvällsrutin, middag med gröt runt sex-sju, sedan bus, blöja och pyjamas (ibland bad) efter det. Efter det mysstund/nedvarvning med gos, snuttetrasa och amning. När hon börjar se trött ut, vilket ofta blir i samband med det, borstar vi hennes två tänder och säger godnatt till den som inte lägger henne. Går in i mörkt rum, sjunger en sång, och oftast somnar hon på några minuter utan gnäll eller gråt. Oftast så sover hon vid halv åtta-åtta. I min säng hamnar hon efter fem någon gång, beroende på när hon vaknat under natten. Där ligger vi och gosar tills hon vill gå upp, mellan sex och sju någonstans.
Under dagen sover hon 2-3 pass, varav det första på förmiddagen 20-40 minuter, ett efter lunch på 20 min - 2 timme och sedan ofta ett på eftermiddagen ungefär lika lång tid. Försöker att hon inte ska sova efter fem på eftermiddagen, helst efter fyra, men då vehöver lunchsömnen infalla lite senare, vilket vi ibland lyckas med.

Oftast så sover lillebror en stund på förmiddagen, kanske någon halvtimme, en stund efter lunch - runt en och en halv-två timmar och en stund - fyrtiofem minuter på eftermiddagen. Sedan somnar han för natten vid sex-sjutiden och vaknar runt fem-sex-sju på morgonen. Oftast en amning mellan fyra och sex i alla fall. Men semester och farande tvärs över landet har gjort att inga rutiner riktigt finns tyvärr.

MOTORIKEN: 
Skruttan greppar jättebra, plockar med allt. Har sett en antydan till pincettgrepp då hon höll ett rån mellan tummen och pekfingret och satt och sög/bet på det. Plockar saker mellan händerna. Hon sitter i matstol stadigt, och har suttit själv på golvet utan stöd några sekunder. En period tittade hon efter det hon slängde ner på golvet, men det har hon slutat med nu. Då hon ligger på mage på golvet rör hon sig runt i cirklar samt baklänges, får upp rumpan emellanåt. Däremot så vänder hon sig aldrig längre, har inte gjort det från mage till rygg någon gång, däremot från rygg till mage för ett par månader sen. Älskar att stå upp, vil linte ligga ner på rygg alls. Leker rätt mycket med fötterna då hon hamnar på rygg som vid skötbordet eller i sängen.

Lillebror rör sig framåt medvetet, jagar leksaker och annat med oväntad fart. Han sitter med lite stöd, men vill hela tiden iväg någonstans så det blir inte så mycket sittande. Tittar efter leksakerna då han slängt ner dem på golvet, och kan till slut greppa det mesta, men har bråttom och blir lätt otålig och arg om det inte går. Han är ingen "fikabebis" som vill sitta still i timmar, här är det fart och fläkt som gäller. Han vänder sig från mage till rygg men inte tvärtom, men han står i krypställning mest hela tiden, och rör sig som sagt framåt medvetet.

HUMÖRET:
Just nu är skruttan värsta charmtrollet, alltid glad och skrattar mycket. Vill gärna inte sova på dagarna, eftersom hon inte vill missa något som händer omkring henne.

Lillebror: Glad när han får uppmärksamhet och som han vill, vansinningt arg när det inte blir så! Två tänder har precis kommit upp, och det har påverkat humöret lite också. Annars är lillebror en otroligt mysig och charmig bebis.

PRATET:
Skruttan: Just nu håller hon mest på med ljud som låter roligt: skorrar i halsen, morrar, brölar, kvittrar... Skrattar väldigt mycket, antingen galet gapskratt eller ett lugnare skratt bara för att visa att hon är glad. Skrattar åt sänger, när pappa kommer hem, åt miner med mera.

Lillebror: Ler mer än han skrattar, låter mycket men inte så nyanserat.

SÅ MÅR VI:
Skruttan: Hur bra som helst, det är verkligen kul just nu!

Lillebror: Vi har kommit ur fas med alla rutiner vilket ibland orsakar vredesutbrott hos bebisen, men lillebror är en härlig liten kille och det är kul att han gör sådana framsteg och att han är så glad och charmig.

äntligen hemma

Det har varit helt fantastiskt borta, men hemma är ju alltid hemma.
När vardagen är här igen, så ska jag berätta så mycket som möjligt och så mycket som jag minns. Men än så länge tänker jag bara skryta med lilla fantastiska bebisen som kan ålkrypa - ta sig fram medvetet helt enkelt och fantastiska stora tjejen som börjar lära sig lite bokstäver ( i alla fall T som i Theodor och C som i Corinne. Och så det helt självklara D som i Mamma). Och som till slut ska byta dagisavdelning och bli en Gullviva istället för en Viol. Jag började gråta när jag fick meddelandet från dagis, min lilla tjej har blivit så stor.