skruttan och lillebror 8 månader

Maten: 
Skruttan älskar att få äta samma mat som vi, så det får hon när det går. I övrigt så äter hon åttamånadersburkar, oftast en halv till lunch och resten till middag, två flaskor välling, en portion gröt samt lite frukt under en dag. Ibland är hon hungrigare och äter närmare en hel stor burk, men det är inte ofta.

Lillebror: Äter frukort vid halv sju-sju, oftast gröt, men det har börjat gå lite sisådär. Så Imorse blev det välling vid fem och sen lite fil. Äter burkmat, men blir galen om han inte får smaka det som vi äter, så det brukar han få göra. Har i alla fall börjat lite med fullkornsvälling.

Somna: Corinne har alltid haft rutiner vid läggdags, och det har fungerat bra, fram till nu. Numera så måste någon, helst mamma, stå vid sängen tills hon somnat, annars blir hon jätteledsen. Hon har också börjat vända sig i sängen, krypa omkring och liknande så fort man lägger ner henne. Hon har börjat använda napp vilket gör att det är lättare att få henne att somna om när hon vaknar på natten, så nu har hon slutat äta välling nattetid. Hon har också sovit sin första hela natt -från sju till sex.

Lillebror: På dagarna kan det gå antingen jättelätt, eller så skriker han sig till sömns. På kvällarna är han alltid så trött så med hjälp av kvällsrutinen brukar det gå rätt fort.

Sömnen: På dagarna sover Corinne längre numera, kanske på grund av åldern eller nappen? Oftast så går vi upp runt halv sex - sex, och då somnar hon vid halv niotiden, och sover allt från tjugo minuter till en dryg timme. Efter lunch brukar hon också sova något liknande. Ibland somanr hon också en stund vid fem sex, inte helt ultimat, men hon måste, annars skulle hon somnar för natten då, och det känns ännu värre. Ett par gånger har hon vaknat hysterisk på natten, och då har dt tagit någon timme innan hon lugnat sig och vi fått henne i säng igen.

Lillebror: sover ca tjugo minuter runt nio, sedan ett par timmar efter lunch. Ibland går det att få honom att somna runt fyra-fem också. Han sover oroligt nästan alla sovpass utom de jättekorta, vaknar, gråter, är svår att få att somna om. Sover jättedåligt på nätterna med många uppvak.

Så sover föräldrarna:
Skruttan: Mycket bättre nu än tidigare!
Lillebror: sämre än någonsin...

Motoriken: 
Skruttan har ett jättebra grepp, tar sig fram för egen maskin och ställer sig upp. Jag tror att det kommer gå frammåt fort nu, för jag ser förändringar varje dag.

Lillebror:kryper, står mot möbler och håller sig i bara en hand, går med gåvagn och stolar osv. Börjar också bli rätt haj på att få tag i små saker, äter majs och ärter styckvis i alla fall. Idag, 8 månader och 1,5 vecka, så slog han ihop två leksaker och upptäckte att det läte första gången.

Kommunikationen:
Skruttan: Det är mycket baba, dada, vava, mama, papa osv, men inga ord ännu.
Lillebror: precis som ovan. Men han säger faktiskt mamamama varje gång han vill upp ur sängen eller upp i famnen sedan några dagar tillbaka, så jag tror att han säger mamma.

Förstå: 
Skruttan förstår: Var är pappa/mamma? Var är lampan? och Hej/hejdå. Detta vet vi eftersom hon tittar på respektive grej då man säger det, samt att hon vinkar då man säger hej/hejdå.
Lillebror: förstår sitt namn, sen är det svårt att säga, han gillar t ex att leka tittut och kryper mot där man står för att han vet att man är där. Men han tittar inte efter så mycket andra saker än.

Andra personer: 
Skruttan är avvaktande i början, men sålänge någon av oss föräldrar är med så går det bra.
Lillebror: tycker att det är roligt med andra människor, men vill oftast vara hos mamma nästan på en gång. Pappa är också väldigt roligt just nu. Storasyster har ju alltid varit en favorit...

Leka:
Skruttan: Leksaker är inte såvärst kul just nu. Däremot sladdar, papperspåsar, barnvagnen, våra skor... Leksakerna är kul kortare stunder. Andra barn är fortfarande roliga, sålänge de inte kommer för nära. Tittut är en rolig lek, och alla ljud skrattar hon åt. Även sånger och ramsor är kul.
Lillebror: älskar bollar, bilar, dockor och skedar. Samt sladdar, krukväxter, fjärrkontroller, tidningar och allt som låter. Gillar verkligen när man sjunger och ramsar. Busar gärna med skruttan, de kan sitta och skratta åt varandra hur länge som helst.

Humöret:
Skruttan: just nu är C i en lugn, nöjd och glad period trots att hon fått lite mindre uppmärksamhet än vanligt då vi haft fullt upp med köp av hus och försäljning av lägenhet.

Lillebror: är ganska missnöjd just nu, mycket gnällljud och så har han svårt att sova. Det är nog både tänder på g och lite trubbel med att få huvudet att hänga med fysiken samt separationsfasen - allt i en salig blandning. Men när han är glas är han gladast i världen.

Just nu: 
Skruttan visar mer och mer av sin egen personlighet och vilja, så roligt!
Lillebror: är även han extremt viljestark. Annars är vi uppfyllda av den dåliga sömnen.

Barnvakt:
Skruttan: ja, en kort stund medan v istädade inför visningen. En vän kom och var med Corinne hemma en stund, gick sedan ut på promenad och kom hit igen efter ett par timmar och passade henne här. Det gick bra, Corinne var lite gnällig, men inget som inte gick att hantera.

Lillebror: nej


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback