Skruttan och lillebror vid 4 månader

Så här har det sett ut för mina sötnosar. vilken skillnad det kan vara!

SOMNA: 
"Skruttan somnar mellan 19.30 och 20.30 i egen säng. Vi -oftast jag, ibland pappa, sjunger en sång och hon somnar själv efter att ha blivit upptagen och kramad allt emellan ingen gång eller fyra gånger."

Lillebror? Han blir trött och läggs i sin säng. På mage, trots att man inte får. Somnar själv i stort sett genast. Vi säger bara godnatt. Somnar mellan 18-20, kvällstrött liten kille alltså. Om han inte somnar själv så har han antingen somnat vid maten, eller så får man buffa lite på rumpan.

SOVA:
Skruttisen: "från ca åtta på kvällen till 6-7 på morgonen, alltså 11 timmar, sedan 2-4 gånger under dagen ca 20-30 minuter per gång. Under natten vaknar hon alltifrån varannan timme till en gång runt två -ett par gånger inte förrän vid fyra."

Lillebror: sover alltså från cirka sju-halv åtta till allt mellan fem och sju, då vi måste gå upp om det är dagisdag. Helgen kan han sova till halv åtta, men då har han vaknat tidigare, varit vaken en liten stund och sedan somnat om. Han sover också någon knapp timme på förmiddagen och ofta en 2-3 timmar vid lunchtid. Efter det sover han ofta någon timme till på eftermiddagen. En riktig tröttis även på dagarna. Under natten vaknar han en gång mellan två och fyra, äter oftast då. Vaknar också ofta runt tio-tolv för att äta.

PRATET:
Skruttan: "Pratar en hel del, sällan helt tyst. Har ett nytt missnöjesljud som hon använder rätt ofta av någon anledning. På mornarna har hon ofta ett högt ljud, medan hon skorrar roligt med halsen på dagarna. Skrattar mycket och ofta högt -så härligt. "

Lillebror: Pratar mer och mer, och har börjat skratta mer högt också. Skrattade högt senare än skruttisen, och inte lika mycket, men han ler desto mer.

MATEN:
Skruttan: Ammar ofta, inte så kul. Hade fått ner det till var tredje-fjräde timme, men är tillbaka på nästan varannan timme igen. Har dock börjat med smakisar, hon får gröt på kvällen och någon typ av puré till lunch, så det börjar bli bättre. Tar det dock i hennes takt.

Lillebror: Äter var tredje timme eller mer sällan dagtid, ungefär: 7, 10,13,16. Ofta somnar han efter det och äter kvällsmål vid tio-elva-tolv. Äter en gång på natten, ibland nöjd med bröstet men inte alltid. Får mestadels ersättning, men efter att han vägrat flaskan några dagar så ammar jag lite - först vägrade han bröstet. Får smakisar av gröt och puré, och ha ngapar glatt. Det är dock väldigt varmt ute, och svårt att få till bra matrutinre just nu, så vi tar det lugnt.

MOTORIK: 
Skruttan" är väldigt stadig, älskar att sitta och att stå, men gillar inte att vända sig ,fast hon har lyckats från rygg till mage några gånger. Gillar magläget allra bäst, reser sig oerhört högt, armarna är istortsett lodrätt uppåt. Hon har hittat fötterna någon gång, men gillar bättre än så länge att leka med sina saker, gripförmågan har blivit dramatiskt bättre."

Lillebror ligger i stort sett bara på mage, på rygg funkar korta stunder, t ex i babygymmet, vid blöjbyte och om vi ligger och pratar med honom. Inte ens i vagnen accepterar han att ligga på rygg. Vänder sig gärna från mage till rygg men blir arg och kan inte vända tillbaka sig än. Griper tag i det mesta, leksaker, gafflar, haklappar, kläder, solhattar, tallrikar... You name it.

ROLIGAST (för bebisen):
Skruttan: "När man sjunger och att vara med mamma i köket. Alla konversationer, ramsor, rim och sådant. Att stå upp och titta ner på sina föräldrar, att hisna lite."

Lillebror: Storasyster! Att bli pratad med och gosad med. Att bli kittlad på magen. Att stå upp. Att titta sig i spegeln.

ROLIGAST (för oss föräldrar):
"Att skruttan skrattar så mycket och ofta, att hon är så delaktig och verkligen går att leka med och få kontakt med."

Att lillebror är så glad och mysig, ha när verkligen social och vill vara med, en riktig kontaktsökare som hela tiden vill prata och titta på sin familj.

JOBBIGAST:
Skruttan: "De två tänderna, de gjorde henne grinig under en period. Det krävs också en del för att underhålla henne, eftersom hon sover så lite på dagarna."

Lillebror: Lillebror vill vara hemma. Punkt slut. Hemma är han världens lättaste och gladaste barn, som sover, äter och leker. Borta vill han knappt äta eller sova och gråter mycket. Det är också lite jobbigt att han inte vill åka vagn, även om kortare stunder funkar om han får ligga på mage. Han börjar bli lite tung för bärselen, och nu när det är 30 grader ute känns inte det alternativet så bra.

MAMMA & PAPPA:
"Mamma har varit väldigt trött en tid då Skruttan strulat med sömnen och pappa haft mycket på jobbet. Pappa har däremot den senaste veckan kunnat avlasta mycket mer, vilket har varit fantastiskt eftersom pappa och Skruttan fått mer kontakt igen. Pappa matar till exempel nästan alltid vid middagen numera.

Vi har precis haft semester och alla rutiner är lite ur gängorna, dessutom ska vi snart ha semester igen så det mesta blir vad det blir just nu. Lillebror är nöjd och glad, och det gör oss nöjda och glada.

JUST NU:

Skruttan: "Fokus har en tid legat på skruttans tänder, eftersom de påverkade henne så mycket."

Lillebror: det har varit mycket kämpande med maten, eftersom han i perioder vägrat äta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback