Skruttan och lillebror 7 månader

MATEN: 
Skruttan äter väldigt dåligt vissa dagar, men det känns som om det börjar släppa lite. Helst äter hon mat med bitar i, gärna om hon får peta i sig t ex ärtor själv. Jag slutade amma på hennes sjumånadersdag, så nu äter hon välling någon gång frammåt småtimmarna, gröt till frukort, mat/puré till lunch, frukt till mellanmål, mat frammåt femtiden, sedan välling innan sängdags. Hon älskar vällingen!

Lillebror: äter barnmatsburkar i stort sett bara om han får äta själv. Det gäller också frukt, gröt osv. En vanlig dag äter han: välling på morgonen, lite smörgås och förhoppnngsvis lite gröt. Sedan lunch - olika hur mycket han får i sig, så jag brukar få amma eller ge välling efter. Sen brukar det bli ett mellanmål med frukt och yoghurt alternativt välling eller amning, sen middag ungefär som lunchen men med frukt efter också. Och så välling på kvällen. Jag ammar alltså några gånger om dagen numera, det är väl mest som tröst. Det trots att jag trots att jag slutat flera gånger, det var länge sen det var mat dock.

SOMNA:
Skruttan: har blivit lite piggare på kvällarna, kanske för att det är vår och ljusare. Ibland somnar hon inte förrän vid åttatiden. Kvällsrutinerna är någorlunda fasta, med mat, pyjamas, lite lek och bus, välling och sedan ny blöja, tandborstning, läsa bok, sjunga sång och sova. Hon har lite svårare att komma till ro vissa dagar, andra går det jättelätt. Om hon är väldigt trött byter vi blöja i samband med pyjamaspåsättning och struntar i tandborstningen. Eftersom Corinne har så många tänder försöker vi dock få med den. Annars gör vi på samma sätt som tidigare vid läggningen.

Lillebror: Vi  har kämpat på, och de två senaste dagarna har lillebror somnat mellan halv sju och sju, inte tidigare. Rutinen är enkel, pyjamas & blöja, lite mys i soffan och eventuellt läsa bok, sen välling och bums i säng. Han somnar nästan alltid genast själv i sängen. Tandborstningen har vi tyvärr inte kommit igång med än trots fyra tänder numera.

SÖMNEN: 
Skruttan: somnar mellan halv sju och åtta oftast, sedan vaknar hon någon gång mellan två och fem, oftast så krävs välling för att hon ska somna om. Sedan sover hon till någon gång mellan halv sex och halv sju. Hon sover lite mer om dagarna nu, oftast ca 45 minuter på förmiddagen, och sedan en eller två lurar på eftermiddagen på en halvtimme-timme.

Lillebror: har strulat mycket med sömnen ett tag, somnat tidigt och så vaknar han för dagen mellan 4 och halv sex någonting. En period har han vaknat runt 23-02 och inte somnat om eller varit hungrig, men det börjar bli bättre. Ibland äter han någongång innan han går upp för dagen, det beror lite på.

SÅ SOVER FÖRÄLDRARNA:
Skruttan: Ibland dåligt, då Corinne i perioder vaknat mycket och sovit oroligt på kvällstimmarna, men mycket bättre sedan vi började med vällingen.

Lillebror: bra de senaste två nätterna, rätt värdelöst innan dess...

MOTORIKEN: 
Skruttan står i krypställning mest hela tiden, men hon kommer inte så långt frammåt. När hon vill framåt så har hon en teknik som innebär att hon hoppar fram med antingen ena eller båda knäna, och sedan slänger resten av kroppen frammåt. Oftast är hon för lat för att anstränga sig mer, och väljer någon närmare leksak istället. Hon sitter stadigt, och ät duktig på att få i sig ärtor med händerna. Hon har en teknik då hon får upp ärtan på handen och liksom slänger in den i munnen. Pincedttgreppet funkar ibland, men det är absolut inte klockrent.

Lillebror: tar sig fram obehindrat och mycket. Ålar med enstaka krypsteg. Ställer sig upp mot det mesta. Typ sänggavlar, bord, pallar, stolar, barnvagnar... Äter helst själv men förösker då pressa in en riktig grabbnäve av vad det nu må vara i munnen.

PRATET:
Skruttan: I helgen släppte det, och Corinne pratar för fullt. Det är mammö, mamama, baba, dada, gaga, gogo, gege, vava, bobo, jajaja, nejnejnej... Ja, ni förstår.

Lillebror: började i förrgår med lite gaga, papa, dada. Mamamama har han sagt ett par veckor.

LEKA:
Skruttan: älskar sladdar, vilket hon såklart inte får leka med. Liksom tekniska prylar, dvd:n, nappflaskan och nappflaskelocken. Så älskar hon alla saker som låter, alla mjukdjur och sina fötter och händer.Hon älskar också när man sjunger, busar och ramsar, och blir lugn av att vara bland andra barn - och vuxna.

Lillebror: älskar hårda leksaker som klossar, bilar, bygggrejer, dockor och docktillbehör osv. Allt som låter. Papperspåsar och tidningar. Numera så är grejer lite ointressanta, det han mest vill är ställa sig upp och se hur världen ser ut.

HUMÖRET:
Skruttan: Helt upp och ner, ibland fantastiskt, ibland hemskt. Kan ju bero på de tre tänderna som bråkat med henne den senaste veckan.Hon är också ganska klängig numera, och blir lätt frustrerad när hon inte får som hon vill.

Lillebror: glad jämt, vill gärna vara i famnen eller klättra på någon.

JUST NU:
Skruttan: Tänderna har ställt till det igen, det har gjort det till en lite småjobbig period. NU när det verkar släppa så känns allt lätt och roligt igen. Hoppas bara på att hon börjar sova lite längre på nätterna, till femtiden i alla fall, inte bara ibland, som nu.

Lillebror: Det är mycket passande eftersom han ställer sig upp överallt och  inte kommer ner alternativt ramlar. Nu håller han på att krypa upp på hyllan under bordet...

BARNVAKT:
Skruttan: Nej, inte kvällstid. Vi har ingen familj i stan. Däremot så hade jag barnvakt då jag tog körkort, då min syster och mamma hade hand om Corinne ganska mycket dagtid. Det gick hur bra som helst.

Lillebror: en kväll då han sov hela tiden av min kompis, över natten var han hos mormor i somras och så kommer mormor snart igen. Så en del faktiskt.

FÖRVÄNTNINGAR:
Skruttan: Jag längtar nu tills hon lär sig att krypa, och tills hon lär sig säga ett par ord. Annars är det mesta roligt och precis som jag vill just nu... Ja, förutom lite sömnbrist och sådär då...

Lillebror: jag inväntar att han blir lite stadigare så jag vågar släppa honom lite mer igen. Inne i en lite mellanperiod just nu med massor med passande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback