Skruttan och lillebror 9 månader

Idag fyller lillebror 9 månader, så nu är det dags igen.


Maten:
Skruttan:Äter burkar, men vi försöker börja laga lite mat som hon också kan äta. Det blir sällan gröt numera, men välling är fortfarande en hit.
Lillebror: Äter i princip bara burkmat, förutom det som han snattar åt sig från våra tallrikar - och det blir en del. Äter inte gröten längre, så det ska vi sluta köpa, välling däremot skulle han nog gärna leva på. Ammar lite grann på nätterna, mest för att få sova.

Somna: 
Skruttan:  har svårt att somna själv på kvällarna numera, det händer så mycket med utlandsresa, sommarstugan, packning och flytt. Ofta får hon somna i famnen eller med vällingen tyvärr.
Lillebror: På kvällen somnar han alltid lätt, i princip. Han är ju så kvällstrött... Dagtid somnar han lätt i vagnen annars är det skrik och gråt som gäller.

Sömnen:
Skruttan: Hon sover bra på natten, kommer över till oss någon gång framåt morgonen - fem sex tiden sådär, ibland senare. Sover ganska bra på dagen helt plötslilgt, ibland två gånger varav den ena minst en timme och den andra två timmar. Skönt!
Lillebror: Sover ganska dåligt på natten, många uppvak, och så vaknar han tidigt, runt fem sex fortarande, och då somnar han sällan om. Sover runt tjugo-trettio minuter på förmiddagen, runt nio, och så kanske en halvtimme efter lunch. Skulle behöva sova mer, men hur tvingar man en bebis till det?


Så sover föräldrarna:
Skruttan:Mycket bättre nu än tidigare!
Lillebror: Rätt värdelöst många nätter, något ok andra.

Motoriken: C
Skruttan: har ett jättebra grepp, tar sig fram för egen maskin och ställer sig upp. Kryper eller ålar. Kryper hon så är det på gräs eller mer skrivliga underlag.
Lillebror: Kryper, står, går med gåvagn, går med kartonger och stolar, rör sig rätt obehindrat. Har inte så bra finmotorik.

Kommunikationen:
Skruttan: Mamma säger hon, men inte så mycket mer.
Lillebror: säger emellanåt mamma vad det verkar som - och så baba som betyder ungefär allt annat.

Förstå:
Skruttan: förstår mycket av det man säger, det är väl ungefär som innan.
Lillebror: hoppar och studsar på uppmaning, förstår sitt namn... Förstår nog mer än vad jag tror.

Andra personer: 
Skruttan är avvaktande i början, men sålänge någon av oss föräldrar är med så går det bra.
Lillebror: är som en stor sol mot andra, bara jag är mamma och pappa är i närheten.

Leka: 
Skruttan:  älskar att bada, och att leka i sanden. Att ställa sig upp och att bli läst för. Hon pekar i böckerna på de loika motiven.
Lillebror: Älskar att bada. Bollar och bilar gillar han, allt som rör sig av sig självt. Han brukar kasta iväg leksaker och sedan jaga efter dem. Har nästan alltid någon av skruttans leksaksskedar i handen. Gillar böcker när vi läser vid nattning, annars har han ingen ro för annat än att försöka stoppa dem i munnen.

Humöret: 
Skruttan: är i en mysig period nu, lätt att ha att göra med och allmänt nöjd.
Lillebror: glad och nöjd för det mesta, men det är lte jobbigt att han sover så dåligt. Det påverkar ju även honom.

Just nu:
Skruttan: Stackars lillgumman hamnar lite i skymundan eftersom vi har så mycket att göra. Som tur är så finns många i familjen runt oss nu som stöd.
Lillebror: har klarat influensavaccinering med bravur, nu väntar vi mest på de första stegen som borde komma inom ett par månader...

Barnvakt:
Skruttan: Nej, inte alls just nu.
Lillebror: inte den senaste månaden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback