sex månader!

Skruttan och lillebror vid 6 månaders ålder:

MOTORIKEN: 
Skruttan:  har vänt sig på båda hållen, men gör det i stort sett aldrig. Hon har bara visat att hon kan. Hon kan sitta själv, men faller hon lägger hon sig antingen på mage eller ramlar på rygg, och kommer inte upp igen. Däremot så har hon kommit upp i sittande då hon halvlegat på kuddar i soffan bredvid mig. Hon står på alla fyra i krypställning och gungar, och hon ålar sig bakåt, långa sträckor. Hon gör också armhävningar på tårna. Hon snurrar också lätt runt sin egen axel, och tar sig på så sätt dit hon vill.
Hon håller gärna en leksak i vardera handen, och flyttar saker mellan händerna. Tar ibland rån och liknande med bara tummen och ett par fingrar till. Hon kan också trycka på knappar på leksaker som låter för att få fram ljudet. Oftast använder hon då tummen.

Lillebror: Vänder sig bara från mage till rygg, men då han ligger på skötbordet är han i allafall halvvägs på väg på andra hållet... Han sitter själv, ramlar han på rygg kommer han inte upp. Har nästan kommit upp i sittande från magläge vid ett tillfälle. Har tagit ett par riktiga krypsteg, drar sig annars fram med armarna med en väldig fart. Kan få fram ljud från leksaker, men har rätt dålig finmotorik.

PRATET: 

Skruttan  gör pruttljud, blåser ut luft och spott med tungan ute, brummar, piper... Hon känner igen sitt eget namn. För ett par dagar sedan sa hon första gången "vaouv voauv...."

Lillebror: ungefär som innan, han låter mycket men inte så nyanserat. Känner igen sitt namn.

SÖMNEN:

Skruttan: Som mest har hon sovit mellan kl 19-05, men det är en natt. Annars har det varit en lite småstrulig period, då hon vaknat och velat amma utan att vara hungrig, bara som trygghet. Ofta så vaknar hon någon gång mellan 1-4 för amning, och sedan efter 4 så sover hon allmänt småstruligt, säkert för att hon då ligger i min sänge. Går upp för dagen gör vi mellan kl 6-7 någongång, oftast kanske 6.30. På dagen sover hon oftast fortfarande tre pass, ibland två. De brukar vara runt tjugo - trettio minuter. Troligen har hon också börjat drömma en hel del, för hon vaknar ofta på kvällen och är ledsen, men det går fort och lätt att trösta henne med att bara ta upp henne en halvminut och sen lägga ner henne igen.

Lillebror: har varit jättstrulig med sömnen ett tag, men det verkar börjar vända. Vaknar mycket på nätterna. Somnar runt sex - oftast - för natten, och börjar vakna mellan 1 och 2 någon gång. Oftast är vi uppe för dagen runt halv sex. Han brukar sova ett förmiddagspass på 10-20 minuter i vagnen till dagis men vaknar då alltid när vagnen stannar när vi är framme på dagis, sen somnar han inte om förrän efter lunch. Då sover han någon timme. Sen brukar det bli ett sovpass till på kanske 45 minuter under eftermiddagen.

SÅ SOVER MAMMA OCH PAPPA:

Skruttan: Ganska dåligt, eftersom skruttan är i en strulig period. Vi bor också litet, och det är svårt att sova ostört även om den ena av oss tar hand om henne.

Lillebror: Dåligt. Han vaknar ofta och kryper dessutom runt i sängen och pratar mycket, även om han inte är missnöjd.

MATEN: 
Skruttan:  har ätit ganska lite de senaste veckorna, eftersom hon varit lite magsjuk. Men hon äter drygt två tredjedelars grötportion vid åtta, en halv liten burk puré till lunch, ammas på eftermiddagen samt får fruktpuré, och på kvällen får hon numera oftast gröt eller välling, beroende på hur trött hon är. Därefter ammar jag som mysstund inför nattningen. Det brukar bli tre-fyra amningar per dygn. När hon blir sju månader ska jag trappa ner ytterligare.

Lillebror: Gröt eller välling runt sju, sedan fruktpuré och/eller amning runt 10, puré eller en flaska ersättning till lunch och sedan frukt eller amning innan dagis. När vi kommer hem från dagis får han oftast puré till middag, och sedan välling innan sovdags. Ammar en del på natten. Lillebror äter mycket mat, men gör också åt mycket då han rör sig så mycket. Han blir fort hungrig igen mellan målen, han äter också rätt dåligt av allt som inte är flaska. Ibland går det dock bättre.

NYFIKEN PÅ:
Skruttan: älskar andra bebisar, och att åla sig fram och upptäcka vår lägenhet. Hon gillar också hår och ansikten, och allt som låter -särskilt att skapa ljud själv. Hos mormor var hon väldigt facinerad av hunden och katten -gosedjur som låter och rör sig!

Lullebror: Älskar saker som låter och att krypa runt och utforska huset. Börjar gilla att åka vagn, äntligen.

BARNVAKT:
Skruttan:Inte kvällstid, men dagtid. Jag har tagit körkort, och då har hon varit hos mormor, moster och morbror. Det har gått jättebra, men hon har varit mammig de kvällar jag varit borta mycket.

Lillebror: Över natten en gång, och så ska vi ha barnvakt på lördag då vi ska till grannarna på kräftskiva. Spännande!

ROLIGAST:
Skruttan: Kittellekar, att gunga, busa, när vi gör roliga ljud.

Lillebror: Alla lekar och bus, och när skruttan leker med honom.

HUMÖRET:
Skruttan: är oftast väldigt glad, men är hon arg eller ledsen så är hon det rejält.

Lillebror: lite känslig för att vara trött och hungrig, men väldigt nyfiken och framåt. Annars glad.

NU JÄMFÖRT MED TIDIGARE:
Skruttan: är så uppenbart en egen person med egen vilja -det är så kul. SÅ lär hon sig nya saker hela tiden -nu senast att vinka. Så kul!

Lillebror: Han är så stark och snabb och framåt, det är jätteroligt. Han vill verkligen klara av fysiska saker och ger sig den på det. Så fastnar han ibland under bord och skåp, mellan stolsben osv. Han kryper fram till den som han vill upp till och kramar personens ben, så det är lätt att tolka vad han vill.

SÅ DELAR VI PÅ FÖRÄLDRALEDIGHETEN:
Skruttan: Mamma är hemma tills hon är ett år, då är pappa hemma 4,5 månad.

Lillebror: mamma är hemma tills han är ett år och två månader, sedan pappa i tre månader.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback