Skruttan och lillebror fem månader

MATEN:
Skruttan äter gröt, antingen morgon och kväll eller bara kväll, en smakportion med fruktpuré. oftast äter hon upp det mesta. Till lunch äter hon 1/3 - 1/2 burk puré och oftast lite fruktpuré efteråt. Oftast så ammar jag direkt efter som måltidsdryck, men nu när hon är fem och en halv månad så får hon vatten att dricka till maten och så ammar jag som mellanmål eller när hon är lite snuttig. Ammar också precis innan läggdags, en gång på natten (mellan 1-4 beroende på när hon vaknar) samt en gång på morgonen mellan 5-7. C älskar att äta, och äter allt, mycket och gärna. Hon vill ha allt som jag äter och sträcker sig efter koppar, tallrikar med mera. När hon äter så stoppar hon gärna fingrarna i munnen och försöker ta tag i skeden. Nu har hon också börjat få smörgåsrån, vilket är en hit.

Lillebror är fortfarande lite strulig med maten, och det går lite sisådär med smakporttionerna, men så har vi ju också varit på semester. Några skedar går bra, men det är ändå mestadels flaska och lite amning som gäller. Han försöker sno åt sig allt jag äter, och har fått knäckebröd de senaste dagarna, vilket han älskar.

SÖMNEN: 
Skruttan: Vi har en fungerande kvällsrutin, middag med gröt runt sex-sju, sedan bus, blöja och pyjamas (ibland bad) efter det. Efter det mysstund/nedvarvning med gos, snuttetrasa och amning. När hon börjar se trött ut, vilket ofta blir i samband med det, borstar vi hennes två tänder och säger godnatt till den som inte lägger henne. Går in i mörkt rum, sjunger en sång, och oftast somnar hon på några minuter utan gnäll eller gråt. Oftast så sover hon vid halv åtta-åtta. I min säng hamnar hon efter fem någon gång, beroende på när hon vaknat under natten. Där ligger vi och gosar tills hon vill gå upp, mellan sex och sju någonstans.
Under dagen sover hon 2-3 pass, varav det första på förmiddagen 20-40 minuter, ett efter lunch på 20 min - 2 timme och sedan ofta ett på eftermiddagen ungefär lika lång tid. Försöker att hon inte ska sova efter fem på eftermiddagen, helst efter fyra, men då vehöver lunchsömnen infalla lite senare, vilket vi ibland lyckas med.

Oftast så sover lillebror en stund på förmiddagen, kanske någon halvtimme, en stund efter lunch - runt en och en halv-två timmar och en stund - fyrtiofem minuter på eftermiddagen. Sedan somnar han för natten vid sex-sjutiden och vaknar runt fem-sex-sju på morgonen. Oftast en amning mellan fyra och sex i alla fall. Men semester och farande tvärs över landet har gjort att inga rutiner riktigt finns tyvärr.

MOTORIKEN: 
Skruttan greppar jättebra, plockar med allt. Har sett en antydan till pincettgrepp då hon höll ett rån mellan tummen och pekfingret och satt och sög/bet på det. Plockar saker mellan händerna. Hon sitter i matstol stadigt, och har suttit själv på golvet utan stöd några sekunder. En period tittade hon efter det hon slängde ner på golvet, men det har hon slutat med nu. Då hon ligger på mage på golvet rör hon sig runt i cirklar samt baklänges, får upp rumpan emellanåt. Däremot så vänder hon sig aldrig längre, har inte gjort det från mage till rygg någon gång, däremot från rygg till mage för ett par månader sen. Älskar att stå upp, vil linte ligga ner på rygg alls. Leker rätt mycket med fötterna då hon hamnar på rygg som vid skötbordet eller i sängen.

Lillebror rör sig framåt medvetet, jagar leksaker och annat med oväntad fart. Han sitter med lite stöd, men vill hela tiden iväg någonstans så det blir inte så mycket sittande. Tittar efter leksakerna då han slängt ner dem på golvet, och kan till slut greppa det mesta, men har bråttom och blir lätt otålig och arg om det inte går. Han är ingen "fikabebis" som vill sitta still i timmar, här är det fart och fläkt som gäller. Han vänder sig från mage till rygg men inte tvärtom, men han står i krypställning mest hela tiden, och rör sig som sagt framåt medvetet.

HUMÖRET:
Just nu är skruttan värsta charmtrollet, alltid glad och skrattar mycket. Vill gärna inte sova på dagarna, eftersom hon inte vill missa något som händer omkring henne.

Lillebror: Glad när han får uppmärksamhet och som han vill, vansinningt arg när det inte blir så! Två tänder har precis kommit upp, och det har påverkat humöret lite också. Annars är lillebror en otroligt mysig och charmig bebis.

PRATET:
Skruttan: Just nu håller hon mest på med ljud som låter roligt: skorrar i halsen, morrar, brölar, kvittrar... Skrattar väldigt mycket, antingen galet gapskratt eller ett lugnare skratt bara för att visa att hon är glad. Skrattar åt sänger, när pappa kommer hem, åt miner med mera.

Lillebror: Ler mer än han skrattar, låter mycket men inte så nyanserat.

SÅ MÅR VI:
Skruttan: Hur bra som helst, det är verkligen kul just nu!

Lillebror: Vi har kommit ur fas med alla rutiner vilket ibland orsakar vredesutbrott hos bebisen, men lillebror är en härlig liten kille och det är kul att han gör sådana framsteg och att han är så glad och charmig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback